Netbeheerders overwegen laadpalen op diesel vanwege stroomtekort Utrecht
Netbeheerders Tennet en Stedin overwegen tijdelijk diesel- en aardgasgeneratoren in te zetten om de druk op het overbelaste elektriciteitsnet in de provincie Utrecht te verlichten. Deze maatregel zal dan van kracht blijven totdat het elektriciteitsnet in 2029 is verzwaard.
Utrecht heeft momenteel te maken met de hoogste druk op het elektriciteitsnet van heel Nederland. Dit probleem leidt ertoe dat grote nieuwe bedrijven soms niet aangesloten kunnen worden en dat bepaalde bouwprojecten, zoals groene nieuwbouwwoningen, stil komen te liggen. "Het grootste deel van het jaar is het netwerk net toereikend," legt een woordvoerder van Tennet uit bij RTL Nieuws. "Maar op sommige momenten is er piekbelasting met een tekort als gevolg."
Om deze piekbelasting op te vangen, willen Tennet en Stedin in totaal 60 megawatt aan generatoren plaatsen. Deze generatoren zullen naar verwachting maximaal 800 uur per jaar worden ingezet, wat neerkomt op ongeveer tien procent van het jaar. Met een megawatt vermogen kunnen ongeveer 1000 huishoudens van energie worden voorzien. De leveranciers die meedoen aan de aanbesteding mogen zelf kiezen of ze diesel of aardgas gebruiken voor de generatoren.
Eerder dit jaar stelde Stedin voor om openbare laadpalen op sommige locaties tussen vier uur 's middags en negen uur 's avonds uit te zetten om overbelasting te voorkomen. Dit zou kunnen betekenen dat elektrische auto's indirect opgeladen worden met stroom afkomstig van diesel- of aardgasgeneratoren. Of er extra regels komen over stroomgebruik tijdens de inzet van generatoren is nog niet bekend.
Met deze tijdelijke oplossing hopen de netbeheerders te voorkomen dat de regio Utrecht de komende jaren te maken krijgt met ernstige stroomtekorten, terwijl er gewerkt wordt aan een structurele verzwaring van het elektriciteitsnet.
Het inzetten van generatoren is een controversiële oplossing, gezien de huidige inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Toch zien de netbeheerders geen andere manier om de komende jaren aan de vraag naar elektriciteit te voldoen zonder grote verstoringen.
De komende maanden zullen uitwijzen of deze maatregel effectief is in het stabiliseren van het stroomnet in Utrecht, terwijl de langdurige verbeteringen aan de infrastructuur worden doorgevoerd.