Genderneutrale filmprijs op de schop omdat alleen mannen winnen
De organisatie van de Vlaamse filmprijs Ensors gaat het reglement aanpassen na een golf van kritiek over de genderneutrale prijzen. Sinds 2022 hanteert de Ensors geen aparte man- en vrouwencategorie meer, maar dit leidde ertoe dat vorig jaar geen enkele vrouw een prijs won, ondanks hun nominaties.
In het huidige format worden prijzen uitgereikt voor de ‘beste acteerprestaties’ zonder onderscheid te maken tussen mannen en vrouwen. Hoewel dit bedoeld was om gelijkheid te bevorderen, blijkt het in de praktijk anders uit te pakken. Van de twaalf acteerprijzen die in de afgelopen drie jaar zijn uitgereikt, gingen er slechts twee naar vrouwen. Dit leidde tot een storm van kritiek vanuit de film- en televisiewereld.
De teleurstelling was groot onder vrouwelijke acteurs. Charlotte De Bruyne, genomineerd voor haar rol in ‘Het Smelt’, uitte haar frustratie bij VTM Nieuws: "Er is duidelijk een representatieprobleem." Ook actrice Veerle Baetens liet haar ongenoegen blijken: "De maatschappij is nog niet klaar voor genderneutrale prijzen. Er zijn simpelweg niet genoeg interessante vrouwenrollen om eerlijk te kunnen concurreren."
De kritiek leidde tot een heroverweging van de regels door de organisatie van de Ensors, meldt de Vlaamse krant HLN. De exacte aanpassingen aan het reglement zullen op 21 augustus bekend worden gemaakt.
Eerdere controverse
Het genderneutrale format van de Ensors is niet het enige geval waarin dit concept op verzet stuitte. Ook bij de Gouden Kalf-uitreiking in 2021, waar voor het eerst genderneutrale prijzen werden uitgereikt, ontstond opschudding toen vooral mannen met de prijzen naar huis gingen. Actrice Katja Herbers bekritiseerde destijds het besluit en stelde dat vrouwen, die al minder rollen hebben, er niet mee geholpen werden.
De Ensors-organisatie hoopt met de aangekondigde wijzigingen de balans te herstellen en te zorgen voor een meer inclusieve en representatieve uitreiking in de toekomst. Voorlopig blijft de vraag echter of genderneutrale prijzen echt het juiste pad zijn om gelijkheid in de film- en televisiewereld te bevorderen.