Linkse oppositie schrijft brandbrief: roept om 11-jarige Mikael niet uit te zetten
De fractievoorzitters van alle linkse oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben Asielminister Marjolein Faber opgeroepen om de 11-jarige Mikael niet uit te zetten. In een open brief, gepubliceerd in de Volkskrant, pleiten de leiders van GroenLinks-PvdA, D66, SP, PvdD, ChristenUnie, Volt en Denk ervoor dat Mikael en zijn moeder in Nederland mogen blijven.
Mikael werd in Amsterdam geboren terwijl de asielprocedure van zijn moeder, die in 2010 vanuit Armenië naar Nederland kwam, nog liep. De asielaanvraag werd destijds afgewezen, en vorige maand oordeelde de Raad van State dat Mikael en zijn moeder Nederland moeten verlaten. Minister Faber heeft sindsdien verklaard dat ze niets kan doen om hun uitzetting te voorkomen.
De zeven fractievoorzitters, waaronder Frans Timmermans en Rob Jetten, benadrukken echter dat er volgens hen geen juridische belemmering is die het kabinet tegenhoudt om Mikael in Nederland te laten blijven. Ze stellen dat het een 'politieke keuze' is als het kabinet besluit om hem toch uit te zetten. 'Een 11-jarig jongetje, hier geboren en getogen, zetten we niet op een vliegtuig naar een land waar hij nog nooit is geweest', schrijven ze in hun brief.
De politici wijzen erop dat de minister volgens de wet wel degelijk de discretionaire bevoegdheid heeft om in te grijpen en een uitzondering te maken. Ze stellen dat Faber simpelweg niet wil ingrijpen, ondanks dat soortgelijke zaken eerder wel tot verblijfsvergunningen hebben geleid.
In hun brief onderstrepen de fractievoorzitters het belang van rechtvaardigheid in asielzaken. 'Je kunt streng zijn, maar dan moet je ook rechtvaardig zijn', schrijven ze. Ze beschuldigen het kabinet van 'harteloze symboolpolitiek' en benadrukken dat het uitzetten van Mikael en zijn moeder niets bijdraagt aan een beter Nederland.
Saillant detail: de brief is ook ondertekend door D66-leider Rob Jetten. Die zelf zijn handtekening had gezet in 2019 onder een akkoord voor het huidige asielbeleid, merkt politiek journalist Bas Paternotte op.
Grappig dat Jetten deze verklaring heeft ondertekend. Zijn handtekening staat namelijk ook onder het akkoord uit 2019 waardoor het ventje nu weg moet (net zoals de handtekening van Bikkers voorganger Gert-Jan Segers) https://t.co/qCsP8dT3pR
— Bas Paternotte (@baspaternotte) August 19, 2024