Historische kerk volledig afgebrand in Frankrijk: oorzaak nog onbekend
Een hevige brand heeft in de nacht van zondag op maandag de kerk van de Onbevlekte Ontvangenis in Saint-Omer volledig verwoest. De oorzaak van de brand is nog niet vastgesteld. Al jarenlang kampt Frankrijk met kerkbranden, die soms bewust worden aangestoken.
Het vuur ontstond rond vier uur 's ochtends in de sacristie van de kerk en verspreidde zich snel naar de rest van het gebouw. De vlammen bereikten zowel het zij- als het hoofdschip, waarna ook het dak en de toren instortten. Ondanks de inzet van negentig brandweerlieden, die urenlang streden om het vuur onder controle te krijgen, was het gebouw niet te redden. Tegen half acht in de ochtend werd het vuur uiteindelijk geblust.
New church burned in France, this time, church of Immaculate Conception of Saint Omer in Calais. Now it only remains to understand why so many churches and zero mosques have burned in France in recent years. Does anyone have an explanation? pic.twitter.com/UbWNLX6saG
— RadioGenoa (@RadioGenoa) September 2, 2024
“De schade is immens,” verklaart burgemeester François Decoster tegenover FranceInfo. Hij benadrukt de impact op de lokale gemeenschap: “Dit is een grote schok voor ons allemaal. De kerk was een belangrijk monument in onze stad.”
Hoewel er geen gewonden zijn gevallen, werden uit voorzorg vijftig omwonenden geëvacueerd en opgevangen in een café tegenover de kerk. De kerk had recent nog een jarenlange restauratie ondergaan, tussen 2015 en 2018.
De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De prefectuur van Pas-de-Calais heeft aangekondigd dat er een onderzoek wordt geopend onder leiding van de officier van justitie van Saint-Omer. “We moeten wachten op de resultaten van het onderzoek voordat we conclusies kunnen trekken over de oorzaak van deze tragische gebeurtenis,” aldus de prefect.
Zorgen om kerkbranden in Frankrijk
De verwoestende brand leidt tot veel reacties, zowel lokaal als nationaal. Zo spreekt de ontslagnemende minister van Cultuur, Rachida Dati, haar bezorgdheid uit. “Opnieuw wordt ons religieus erfgoed getroffen door een brand,” schrijft ze op X (voorheen Twitter).
Ook online wijzen Fransen op de golf van kerkbranden in de afgelopen jaren. Op sociale media circuleert een kaart, met daarop locaties van zogenaamd getroffen kerken tussen 2020 en 2024, verspreidt zich al snel online. In sommige gevallen werden de branden bewust aangestoken, zoals in het geval van de Notre Dame. De daders hadden relatief vaak een migratieachtergrond. In andere gevallen ging het om ongelukken, zoals kortsluitingen of verouderde verwarmingssystemen.