UWV betaalde jarenlang te lage uitkeringen aan arbeidsongeschikten
Het UWV heeft jarenlang fouten gemaakt bij het uitbetalen van arbeidsongeschiktheidsuitkeringen, waardoor mogelijk tienduizenden mensen te weinig geld hebben ontvangen. De fout heeft betrekking op WIA-uitkeringen (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen), die bedoeld zijn voor mensen die na twee jaar ziekte gedeeltelijk of volledig arbeidsongeschikt zijn. Dit bevestigt het UWV na berichtgeving van het AD.
De fout kwam aan het licht na een steekproef van het UWV, waaruit bleek dat bij een kwart van de WIA-uitkeringen het verkeerde bedrag werd uitbetaald. Soms ging het om honderden euro's per maand. De oorzaak ligt volgens het UWV bij de complexe berekening van het eerder verdiende loon, die bij de bepaling van de uitkering een belangrijke rol speelt.
Het UWV geeft aan dat de organisatie al in 2023 op de hoogte was van problemen met de uitkeringsbepaling en dat er toen werd gewerkt aan verbeteringen in de werkwijze. Echter, er was onvoldoende aandacht voor de omvang van het probleem. "Het is erg pijnlijk dat we mensen in een moeilijke periode van hun leven niet de uitkering hebben gegeven waar ze recht op hadden," zegt een woordvoerder van het UWV tegen NU.nl.
Het UWV is inmiddels een verdiepend onderzoek gestart om te achterhalen hoeveel mensen sinds begin 2020 te weinig hebben ontvangen. Dit onderzoek wordt naar verwachting in december van dit jaar afgerond. Mensen die een te lage uitkering hebben gekregen, worden met terugwerkende kracht tot vier jaar geleden gecompenseerd.
Omdat jaarlijks tot wel 80.000 mensen worden beoordeeld voor een WIA-uitkering, kan het aantal getroffen mensen groot zijn en kan de compensatie het UWV miljoenen kosten.