UWV weet al sinds 2006 van fouten bij WIA-uitkeringen
Het UWV is al jarenlang op de hoogte van fouten in de uitbetaling van WIA-uitkeringen. Deze problemen gaan terug tot 2006, zo blijkt uit interne documenten. Het betreft met name fouten bij de dagloonindexering, waardoor tienduizenden mensen jarenlang te weinig uitkering hebben ontvangen.
Na onderzoek van het AD erkende het UWV vorige week dat vele tienduizenden mensen een verkeerde uitkering hebben gekregen. Dit leidde tot de aankondiging van een hersteloperatie voor de fouten in de periode 2020-2024. De instantie gaf aan dat het de kwaliteitscontrole uit het oog was verloren en dat het nooit had mogen gebeuren.
Het probleem blijkt echter veel groter en gaat terug tot 2006. Uit nieuwe documenten blijkt dat het UWV werkt aan een grootschalige hersteloperatie voor deze oudere fouten. Er moeten in totaal 84.000 dossiers worden doorgelicht. Het UWV begint met de herziening van 53.000 dossiers van mensen die nu nog een WIA-uitkering ontvangen.
De fout in de dagloonindexering heeft te maken met het niet meenemen van verhogingen van het bruto minimumloon bij de berekening van uitkeringen. Dit betekent dat mensen jarenlang minder hebben ontvangen dan waar ze recht op hadden. Dit probleem werd al twee jaar geleden besproken, maar het duurde tot vorig jaar voordat een plan werd uitgewerkt om het op te lossen.
Het UWV heeft verschillende scenario's besproken voor compensatie. Eén van de opties is om slechts een deel van de gedupeerden te compenseren. Het is echter nog niet duidelijk welke keuze uiteindelijk wordt gemaakt. Daarnaast wordt ook gekeken of er een correctie nodig is voor uitkeringen van mensen die inmiddels zijn overleden of met pensioen zijn gegaan.