Jesse Klaver betrapt op 'populistische onzin' over kabinetsbeleid: zo zit het écht
GroenLinks/PvdA-Kamerlid Jesse Klaver krijgt er flink van langs nadat hij kritiek probeert te leveren op het nieuwe kabinetsbeleid. Volgens Klaver gaat iemand met een inkomen van 100.000 euro per jaar er 38 keer meer op vooruit dan iemand met een minimumloon. Maar Powned stelt dat deze bewering 'populistische onzin' is.
Dinsdag leverde Klaver felle kritiek op het kabinetsbeleid door te stellen dat de economische maatregelen van de coalitie vooral de rijken bevoordelen. Als voorbeeld noemt hij de cijfers die laten zien hoeveel alleenstaande werknemers zonder kinderen per maand aan koopkracht winnen. Volgens deze cijfers gaat iemand met een jaarinkomen van 25.000 euro er 1 euro per maand op vooruit, terwijl iemand met een ton jaarinkomen 38 euro extra te besteden heeft.
In zijn X-bericht schrijft Klaver: “Met dit kabinet gaat iemand die een ton verdient er 38 keer meer op vooruit dan iemand met het minimumloon. Verdeel en heers, zo rolt deze coalitie.” Hij bekritiseert hiermee de verdeling van de welvaart, waarbij volgens hem de hogere inkomens disproportioneel profiteren van de kabinetsmaatregelen.
De harde taal over een onmenselijk asielbeleid is een groot rookgordijn om dit te verhullen: met dit kabinet gaat iemand die een ton verdient er 38 keer meer op vooruit dan iemand met het minimumloon. Verdeel en heers, zo rolt deze coalitie. pic.twitter.com/Id6iPXiaid
— Jesse Klaver (@jesseklaver) September 17, 2024
Klavers uitspraak leidt al snel tot kritiek van de omroep Powned, die de politicus beticht van 'populistische onzin'. Zo is 38 euro per maand, hoewel het 38 keer meer is dan 1 euro, in de praktijk geen substantieel bedrag dat veel verschil maakt in luxe-aankopen zoals huizen, auto’s of dure horloges. Powned beweert dat Klaver met zijn uitspraken inspeelt op populistische sentimenten door kleine verschillen uit te vergroten en het debat over inkomensongelijkheid te versimpelen.
Daarnaast zijn de verschillen in koopkracht tussen mensen met een inkomen van 25.000 en 30.000 euro per jaar in deze berekeningen minimaal. Zo gaat iemand met een inkomen tot 30.000 euro er slechts 7 euro per maand op vooruit, wat het verschil met hogere inkomens volgens critici verder relativeert.