'Keerpunt': grote banken omarmen kernenergie
De toekomst van kernenergie lijkt rooskleuriger nu veertien van de grootste banken en financiële instellingen ter wereld hebben beloofd hun steun aan deze energiebron te vergroten. Onder hen bevinden zich zwaargewichten zoals Bank of America, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Barclays en BNP Paribas. Deze stap komt nu nieuwe investeringen in kernenergie de weg moeten vrijmaken voor de bouw van een nieuwe generatie kerncentrales, meldt Financial Times.
Tijdens een evenement in New York, met onder andere de klimaatadviseur van het Witte Huis, John Podesta, bevestigden de financiële instellingen hun steun aan een doel dat tijdens de COP28-klimaatonderhandelingen werd gesteld: het verdrievoudigen van de mondiale kernenergiecapaciteit tegen 2050.
De financiering van kernenergieprojecten is in het verleden een grote uitdaging geweest. De hoge kosten en risico’s van kerncentrales hebben ervoor gezorgd dat de bouw van nieuwe reactoren in veel westerse landen tot stilstand is gekomen sinds de opkomst van kernenergie in de jaren ’70 en ’80. Ook stonden banken vaak terughoudend tegenover deze energiebron vanwege de complexiteit en risico’s van projectfinanciering, evenals vragen over de naleving van milieu-, sociale en governance (ESG) normen. Multilaterale instellingen zoals de Wereldbank verstrekken nog steeds geen financiering voor kernenergieprojecten.
Toch lijkt er een verschuiving gaande. BNP Paribas stelde dat kernenergie essentieel is om de wereldwijde doelstellingen voor klimaatneutraliteit te halen tegen 2050, daarbij verwijzend naar het Intergovernmental Panel on Climate Change van de VN. Barclays benadrukte dat kernenergie een oplossing kan zijn voor de onvoorspelbaarheid van hernieuwbare bronnen zoals wind- en zonne-energie. Dat nuu ook de veertien grote banken openlijk overstag gaan, beschouwt expert George Borovas als een 'keerpunt', vertelt hij bij FT.
Nieuwe kansen voor financiering
De betrokken banken zouden kunnen bijdragen aan de financiering van kerncentrales door directe leningen, het organiseren van obligatieverkoop, of door bedrijven in contact te brengen met private-equityfirma’s of kredietfondsen. Deze steun biedt een broodnodige impuls voor kernenergie, die steeds meer wordt gezien als een betrouwbare, koolstofarme energiebron in de strijd tegen klimaatverandering.
Hoewel veel nieuwe kerncentrales recent zijn gebouwd in Azië en het Midden-Oosten, beginnen ook ontwikkelde landen kernenergie te omarmen. De VS, het VK, Japan en Zweden behoren tot de landen die tijdens de COP28-top het streven naar een verdrievoudiging van de capaciteit ondertekenden. Dit markeert een bredere verschuiving in de publieke opinie over kernenergie, vooral in de context van de wereldwijde energietransitie.
Techreuzen steunen kernenergie
De steun voor kernenergie komt niet alleen van de financiële sector. Grote technologiebedrijven zien kernenergie als een oplossing voor hun energiebehoeften. Microsoft kondigde onlangs een 20-jarige overeenkomst aan om een kernreactor in Pennsylvania opnieuw in gebruik te nemen. Oracle is zelfs bezig met de ontwikkeling van een datacentrum met vergunningen voor kleine modulaire kernreactoren.
Volgens James Schaefer, investeringsbankier bij Guggenheim Securities, staat de technologie klaar voor een grote doorbraak: “Dit is het moment net voor de zonsopgang van een nieuwe golf kerncentrales.”
Een gevoelig onderwerp
Ondanks de groeiende steun blijft kernenergie een gevoelig onderwerp binnen banken. Voorafgaand aan het evenement hadden de banken niet-bindende toezeggingen gestuurd naar hun partners in de privésector. Meerdere banken weigerden echter publiekelijk commentaar te geven, wat de aanhoudende voorzichtigheid rond kernenergie onderstreept.
Desalniettemin lijkt de publieke opinie, vooral in de VS en Europa, positiever tegenover kernenergie te staan. De combinatie van klimaatverplichtingen en de behoefte aan stabiele energievoorzieningen maakt kernenergie steeds aantrekkelijker als onderdeel van de toekomstige energiemix.