Celstraf voor Afghaan die tiener verkrachtte op metrostation
Een Afghaanse man is door de rechtbank in München veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens de verkrachting van een 18-jarige Poolse toerist. Het incident vond plaats in augustus vorig jaar in een metrostation in de Duitse stad München. De zaak kreeg destijds veel aandacht in zowel Duitsland als Polen, waar het werd gebruikt om kritiek te uiten op het open-grenzenbeleid van Duitsland.
De rechtbank baseerde haar oordeel op videobeelden van beveiligingscamera’s en de verklaring van het slachtoffer, meldt BR. Volgens de rechter werd de jonge Poolse man een half uur lang verkracht, terwijl hij te dronken was om zich te verzetten. De dader, die wist dat er op dat tijdstip geen treinen reden, maakte gebruik van het feit dat de plek verlaten was. De rechtbank concludeerde dat de seksuele handelingen zonder de toestemming van het slachtoffer werden uitgevoerd.
Tijdens het proces verklaarde de rechter: “Het slachtoffer probeerde voortdurend de dader duidelijk te maken dat hij met rust gelaten wilde worden en gewoon zijn roes wilde uitslapen. Dit is het beeld dat overduidelijk naar voren kwam.” Het slachtoffer was te dronken om zich effectief te kunnen verweren tijdens de aanval.
Dader gevonden via gestolen telefoon
Naast de verkrachting werd de Afghaan ook schuldig bevonden aan diefstal van de telefoon van het slachtoffer. Het stelen van de telefoon leidde uiteindelijk tot zijn arrestatie, aangezien de politie via het apparaat de dader kon traceren.
Hoewel de verdachte tijdens het proces zweeg, bevestigde de rechtbank het merendeel van het verhaal van het slachtoffer door de beelden van de beveiligingscamera’s. Het slachtoffer, ondanks zijn dronkenschap, gaf een verklaring af die in lijn was met wat er op de beelden te zien was.
De rechtbank had moeite om de exacte leeftijd van de Afghaan te bepalen, aangezien er geen officiële documenten beschikbaar waren. Uiteindelijk werd aangenomen dat hij ten tijde van de aanval 19 jaar oud was.
Politieke impact in Polen
De zaak leidde destijds tot veel controverse, met name in Polen. De toenmalige regering van de conservatieve PiS-partij gebruikte het incident om kritiek te uiten op het immigratiebeleid van Duitsland. Het open-grenzenbeleid zou volgens hen bijdragen aan een onveilige omgeving voor burgers, zowel in Duitsland als daarbuiten.
Toenmalig premier van Polen, Mateusz Morawiecki, haalde de zaak aan als een voorbeeld van de gevaren van een dergelijk beleid. Poolse media besteedden veel aandacht aan het incident, waarbij de Poolse regering opriep tot strengere maatregelen tegen migrantencriminaliteit in Duitsland.