PVV'er Markuszower: 'Illegaal verblijf moet strafbaar worden, net als in Frankrijk'
Tijdens een toespraak in de Tweede Kamer sprak PVV-Kamerlid Gidi Markuszower zijn verwachtingen uit over de Europese top van deze week, waar premier Schoof voor het eerst als premier Nederland zal vertegenwoordigen. Markuszower benadrukte dat er door heel Europa een frisse wind waait als het gaat om migratie en grenscontroles, en hij drong erop aan dat Nederland tijdens de top concrete stappen zet om de asielinstroom te beperken.
Markuszower prees de toenemende bereidheid onder Europese leiders om de migratieproblematiek aan te pakken. Zo pleitte de Poolse premier Donald Tusk recentelijk voor een tijdelijke asielstop en riep de Hongaarse premier Viktor Orbán op tot een opt-out voor zijn land om het eigen asielbeleid vorm te geven. Markuszower benadrukte dat Oostenrijk en Nederland samen optrekken in de strijd tegen illegale migratie. Ook wees hij op het idee van Nederland om zogenoemde terugkeerhubs buiten de EU te bouwen voor afgewezen asielzoekers. Volgens Markuszower krijgt dit plan steeds meer bijval, zelfs van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen.
"De burgers van Frankrijk en Duitsland hebben enorm geleden onder het geweld van afgewezen asielmigranten," stelde Markuszower. Hij noemde de nieuwe Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bruno Retailleau, die voorstelt om illegaal verblijf strafbaar te stellen en criminele migranten zonder tussenkomst van een rechter vast te zetten.
Markuszower riep premier Schoof op om tijdens de top concrete voorstellen te doen om de asielinstroom te verminderen en de uitzetting van afgewezen asielzoekers te versnellen. "Met welke concrete resultaten komt de premier terug en wanneer zullen de Nederlanders hier iets van merken?" vroeg hij.
Hoewel migratie centraal staat in de Europese top, wees Markuszower ook op andere belangrijke thema's zoals het concurrentievermogen van de EU en de rol van het buitenlandbeleid. Hij drong erop aan dat Nederland terughoudend moet zijn met centraal gestuurde Europese steunplannen, omdat de Nederlandse economie minder afhankelijk is van sectoren zoals de maakindustrie, die zwaar onder druk staan door concurrentie uit China.
"Het Nederlandse belang moet altijd vooropstaan," aldus Markuszower, die waarschuwde voor een situatie waarin Nederlands belastinggeld wordt gebruikt om de economieën van buurlanden overeind te houden. Markuszower sloot af met de oproep aan premier Schoof om ervoor te zorgen dat de belangen van Nederland centraal blijven staan in de onderhandelingen. Hij benadrukte dat deze top van cruciaal belang is voor de toekomst van het asielbeleid en dat er nu maatregelen genomen moeten worden die zichtbaar effect hebben in Nederland.