Franse rechtbank veroordeelt online gebruikers vanwege 'haatzaaiende' taal
Negen Franse online gebruikers zijn donderdag in Parijs veroordeeld wegens het verspreiden van 'haatdragende berichten' en het openbaar maken van de persoonlijke gegevens van verdachten in de moordzaak van de 16-jarige Thomas. Dit meldt Le Monde. De anti-blanke moordzaak veroorzaakte vorig jaar landelijke verontwaardiging.
De straffen voor de betrokkenen variëren van geldboetes tot celstraffen, afhankelijk van de ernst van hun bijdragen aan de online bedreigingen en intimidaties. De rechtbank oordeelde in september dat de negen schuldigen zich schuldig hadden gemaakt aan het aanzetten tot misdaad, het beledigen van een bevolkingsgroep op basis van afkomst, het openbaar maken van persoonlijke gegevens en het uiten van doodsbedreigingen.
Thomas, een talentvolle rugbysporter, werd in november vorig jaar na een winterfeest in het dorp Crépol doodgestoken. Hij werd aangevallen door een groep aanvallers met een migratieachtergrond, die volgens ooggetuigen opriepen tot geweld met uitdrukkingen als “We gaan blanken vermoorden.” Het incident zorgde voor een golf van emoties in Frankrijk en voedde het publieke debat over raciaal geweld.
Na de aanval stroomden sociale media vol met berichten over de verdachten. De namen, adressen en foto’s van de verdachten werden wijdverspreid gedeeld door internetgebruikers die hun ongenoegen uitten over de aanval en de identiteit van de daders.
Online verontwaardiging
Onder de veroordeelden bevonden zich onder andere een vrachtwagenchauffeur, een huisvrouw en een ondernemer, die op platforms zoals Facebook persoonlijke informatie van de verdachten deelden. Lionel G., een 55-jarige vrachtwagenchauffeur, deelde bijvoorbeeld foto’s en namen van de verdachten met het commentaar dat deze mensen “rechtstreeks met een geweer” moesten worden aangepakt.
Een andere verdachte, de 56-jarige Gaël L., publiceerde een bericht waarin hij schreef: “De namen van de moordenaars die de politie voor u wilde verbergen zijn nu bekend,” en voegde daar een lijst met adressen aan toe. De 40-jarige ondernemer Jean-Marie L. gebruikte sarcastische taal door de verdachten “Zweedse jongeren uit een goede familie” te noemen.
Veroordeling en boetedoening
De rechtbank legde een verscheidenheid aan straffen op aan de negen betrokkenen. Voor sommige veroordeelden werden dagboetes opgelegd van 10 euro per dag voor een periode van 100 dagen, terwijl anderen werden beboet met bedragen tussen 800 en 1.500 euro. Marylène P., een 53-jarige huisvrouw die haar deelname als een “domme fout” omschreef, bood haar excuses aan en werd zonder verdere straf vrijgelaten.
Tijdens de hoorzitting benadrukte de rechter de gevolgen van hun acties voor de families van de verdachten. Door de verspreiding van hun gegevens kregen de familieleden van de verdachten te maken met dreigende telefoontjes en intimiderende brieven. De aanklager drong aan op strenge straffen en benadrukte het belang van het tegengaan van “online haat en eigenrichting.” Hij vroeg tevens om burgerschapscursussen voor de veroordeelden.