Nanninga duidt succes en populariteit Donald Trump: 'Neerbuigende elites zorgen voor opmars rechts'
Dinsdagavond bij het televisieprogramma Bar Laat sprak Annabel Nanninga, politica en columnist, over de groeiende populariteit van politici zoals Donald Trump. Volgens Nanninga is deze populariteit geen verrassing, maar het gevolg van een reactie op de elitaire en neerbuigende houding van het politieke en maatschappelijke establishment.
Nanninga stelt dat de elites de opkomst van Trump en andere populisten grotendeels aan zichzelf te danken hebben. “Het establishment ziet niet in dat veel mensen zich niet langer gehoord voelen. Ze voelen zich behandeld alsof hun mening niet serieus genomen wordt, alsof zij ‘deplorables’ zijn, zoals Hillary Clinton hen ooit noemde", aldus Nanninga. “Door steeds neerbuigend te doen en een bepaalde moraal op te leggen, gooien kiezers figuurlijk een molotovcocktail naar het establishment.”
Nanninga bekritiseerde de houding van de elites, die volgens haar de onvrede in de samenleving alleen maar verder aanwakkeren. Ze verwijst naar recente voorbeelden in de Amerikaanse en Nederlandse politiek, waar prominente figuren zoals Kamala Harris en Sigrid Kaag uitspraken hebben gedaan die bij veel mensen zijn overgekomen als ‘bedweterig’ en afkeurend. “Het is die houding van: ‘Wij weten wat goed is, en jullie moeten daarin meegaan.’ Mensen worden moe van die paternalistische manier van spreken en besluiten daarop hun stem uit te brengen op anti-establishment kandidaten,” zei Nanninga.
Volgens Nanninga is het succes van Trump in de Amerikaanse verkiezingen geen verrassing. “Trump presenteert zich als de man van het volk, iemand die zegt wat veel mensen denken, zonder zich iets aan te trekken van de gevestigde moraal.” Die benadering zorgt ervoor dat de kiezers zich serieus genomen voelen en een alternatief hebben voor het traditionele establishment. Nanninga zegt: “Of je het leuk vindt of niet, dit is hoe mensen hun stem laten horen.”
Sophie Hilbrand, presentatrice van Bar Laat, wierp tegen dat Trump zelf vaak een ‘betweterige’ houding aanneemt en doet alsof hij de waarheid in pacht heeft. Nanninga reageerde hierop door te benadrukken dat het hier vooral gaat om een grotere reactie van de samenleving op elites in zowel de media als de politiek. “Het gaat niet alleen om Trump, maar om het hele systeem dat de behoeften van gewone mensen negeert.”
Voor Nanninga symboliseert de opkomst van radicaal rechts en anti-establishment kandidaten een proteststem. Ze vergelijkt het met het gooien van een figuurlijke molotovcocktail richting de gevestigde orde. Door het elitaire gedrag van de democratische elites voelen veel kiezers zich gedwongen om op zoek te gaan naar alternatieven die hun stem wél serieus nemen.
Annabel Nanninga, Eerste Kamerlid voor JA21 en bekend om haar felle uitspraken. Harde taal is ook de Amerikaanse campagnes allesbehalve vreemd: wat doet dit met de democratie? #BarLaat pic.twitter.com/DlUXn4GAaf
— Bar Laat (@barlaat) November 5, 2024