Trump krijgt volledige controle: Republikeinen winnen meerderheid in Huis
Ruim een week na de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten is het nu definitief: de Republikeinen hebben ook de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden gewonnen. Na een spannende strijd blijkt dat de partij van Donald Trump 218 zetels in het Huis heeft bemachtigd, waarmee de partij een meerderheid heeft behaald. Deze overwinning, samen met de winst van het presidentschap en de terugkeer van de Republikeinen in de Senaat, zorgt ervoor dat Trump en zijn partij de komende jaren een stevige politieke positie hebben om hun agenda door te voeren.
Naast de presidentszetel heeft de Republikeinse partij nu de controle over het volledige Congres, bestaande uit de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Met deze meerderheid heeft Trump een sterke basis om zijn plannen snel en effectief in wetgeving om te zetten. In de Senaat kregen de Republikeinen 53 zetels, waarmee ook daar een duidelijke meerderheid is gevestigd.
Met de toevoeging van zetels uit de laatste tellingen in Californië en Arizona, staat het aantal Republikeinse zetels in het Huis op 218. Dit is voldoende om de meerderheid te hebben, aangezien het Huis in totaal 435 zetels telt. Er zijn nog enkele uitslagen in negen zetels die nog niet officieel zijn vastgesteld, maar de Republikeinse meerderheid is al verzekerd. De Democratische partij heeft hierdoor geen mogelijkheid om zonder Republikeinse steun wetgeving door het Huis te krijgen.
Naast de volledige controle over het Congres hebben de Republikeinen ook een voordeel in het Hooggerechtshof. Met een meerderheid van conservatieve rechters, merendeels benoemd door eerdere Republikeinse presidenten, kan Trump rekenen op juridische steun bij de uitvoering van zijn beleid. Dit zorgt ervoor dat Republikeins beleid ook in juridische kwesties meer kans heeft om overeind te blijven.
Een opvallende factor in deze verkiezingen is dat Trump de zogenaamde popular vote heeft gewonnen, wat inhoudt dat hij in totaal meer stemmen heeft gekregen dan zijn Democratische tegenstander Kamala Harris. Dit is een zeldzame prestatie voor een Republikeinse presidentskandidaat; de laatste keer dat een Republikein de popular vote won, was in 2004, toen George W. Bush meer stemmen kreeg dan Democraat John Kerry.