NPO-columnist: 'Witte Nederlanders hebben integratieprobleem'
In een nieuwe radiocolumn levert Massih Hutak scherpe kritiek op een recente uitspraak van Dick Schoof. Volgens Hutak ligt het integratieprobleem in Nederland niet bij jongeren met een migratieachtergrond, zoals premier Dick Schoof beweert, maar juist bij "witte Nederlanders die vasthouden aan hun homogene sociale kringen". Ook stelt hij dat antisemitisme bij uitstek een Hollands fenomeen is.
In de nasleep van de Amsterdamse Jodenjacht beweerde premier Schoof vorige eek dat Nederland een groot integratieprobleem heeft. Maar Hutak beweert dat de ware integratieproblematiek te vinden is onder "witte Nederlanders" die zich afzijdig houden van diversiteit en contact met andere bevolkingsgroepen vermijden. In een nieuwe column op NPO Radio 1 verwijst hij naar CBS-cijfers die aantonen dat deze groep zelden buiten hun eigen kringen treedt. Volgens Hutak gebruiken "witte Nederlanders" het integratieconcept vaak om te wijzen naar anderen, zonder zichzelf erbij te betrekken.
Premier Schoof en burgemeester Femke Halsema krijgen ook kritiek van Hutak. Hij beschuldigt hen en andere beleidsmakers van een “superioriteitscomplex” en van het feit dat zij nauwelijks voeling hebben met de gevoelens van Amsterdamse moslims. Hutak stelt dat de politieke en maatschappelijke elites keer op keer voorschrijven hoe mensen zich moeten gedragen en voelen, terwijl ze getuigen zijn geweest van "dehumanisering" van minderheden in media en politiek.
Kritiek op extreemrechtse invloed
Hutak kaart ook de invloed aan van politici als Marjolein Faber en Caroline van der Plas, die volgens hem bijdragen aan een "xenofobe en moslimhatende" sfeer in Nederland. Hij verwijt hen het verheerlijken van geweld en het promoten van een nationalistische agenda die tot verdere polarisatie leidt. Ook hekelt hij "fascistische agenten" die "een carte blanche krijgen van hun fascistische leiders" om "vreedzame demonstranten" tot pulp te slaan.
Zelfs in gevallen waar er sprake is van antisemitisch geweld, stelt Hutak dat dit gedrag ironisch genoeg de Nederlandse cultuur weerspiegelt. Volgens hem hebben antisemitische sentimenten en censuur wortels in de Nederlandse geschiedenis en identiteit. Hiermee verwijst hij naar donkere periodes in de Europese geschiedenis, waaronder de Tweede Wereldoorlog.
We hebben inderdaad een groot integratieprobleem, zegt Massih Hutak. "Dat zit echter niet bij de jonge allochtonen, maar bij de omhooggevallen, witte Nederlanders. Die in een kleur- en cultuurrijk land er bewust voor kiezen om hun omgeving zo homogeen mogelijk te houden." pic.twitter.com/kHJ20eTEJi
— NPO Radio 1 (@NPORadio1) November 14, 2024