Felle botsing D66 en BBB: is er genoeg aandacht voor de regio?
Tijdens een Kamerdebat over de onderwijsbegroting botsen de Kamerleden Jan Paternotte (D66) en Claudia van Zanten (BBB) flink met elkaar. De vraag of de begroting voldoende rekening houdt met de noden van de regio’s staat hierbij centraal. Hoewel Paternotte de betrokkenheid van BBB in twijfel trekt, benadrukt Van Zanten bij NieuwRechts: 'We hebben juist heel veel binnengehaald voor de regio.'
Jan Paternotte opent zijn betoog met een scherpe verwijzing naar de eerdere uitspraken van BBB-leider Caroline van der Plas. “Meer macht voor de regio” is een van de kernpunten van BBB, maar in de praktijk ziet hij dat niet terug in de begroting.
Paternotte wijst specifiek op het verdwijnen van fondsen voor mbo-instellingen in krimpregio’s en de bezuinigingen op internationale studenten, wat volgens hem desastreuze gevolgen kan hebben voor provincies zoals Limburg en Zeeland.
“Misschien kan mevrouw Van Zanten mij twee voorbeelden geven van wat er in deze begroting wél goed is voor de regio,” vraagt Paternotte uitdagend.
'Het gaat om efficiëntie'
Claudia van Zanten benadrukt dat BBB de regio nog steeds centraal stelt, maar erkent dat er moeilijke keuzes zijn gemaakt. Ze reageert dat haar partij bewust inzet op een efficiëntere besteding van het onderwijsbudget. “Het is niet de bedoeling om zakken geld naar het onderwijs te smijten zonder te weten of dat resultaat heeft,” zegt ze.
Op de vraag om voorbeelden te noemen, noemt Van Zanten het mbo als een belangrijk aandachtspunt. Ze onderstreept dat BBB oog heeft voor de ontwikkeling van kinderen in de regio, maar geeft toe dat bezuinigingen altijd pijnlijk zijn. “Het gaat erom het geld op de juiste manier uit te geven en te zorgen dat het terechtkomt waar het nodig is.”
Paternotte laat zich niet overtuigen door Van Zantens antwoord. Hij herhaalt zijn vraag en dringt aan op een concreet voorbeeld dat de regio ten goede komt.
Na afloop antwoordt Van Zanten bij NieuwRechts: 'We hebben juist heel veel binnengehaald voor de regio. Nooit eerder is er zoveel over de regio gesproken, ook door andere partijen sinds BBB in de Kamer zit. BBB heeft zich keihard gemaakt voor de landbouw en visserij en levert nu ook beide bewindspersonen op dit departement. We hebben de visserij weer volwaardig onderdeel van het ministerie gemaakt en ook de V van visserij weer toegevoegd. De boeren konden dit jaar dankzij BBB langer mest uitrijden, we hebben de kalenderlandbouw gestopt, wordt de LPG (vooral gebruikt op het platteland) niet zwaarder belast, komt de rode diesel weer terug voor loonwerkers en boeren. We hebben de btw-verhoging op kampeerboerderijen weten tegen te houden. Mede dankzij ons keren wijkagenten en dorpsagenten weer terug en zo ook de politieposten in de wijken en de kernen en wordt de Westerscheldetunnel tolvrij. We zetten ons hard in voor het behoud van dorpsscholen, mede dankzij ons is die in Grootschermer gered en van de kleinescholentoeslag wordt een dunbevolktheidstoeslag gemaakt, zodat de laatste school in een dorp open kan blijven.'
Van Zanten vervolgt: 'Ik gaf tijdens het debat aan dat ik verder wel zorgen heb als het gaat om overig onderwijs in de regio. Daarom stelde ik de vraag aan minister en staatssecretaris of ze de mogelijk negatieve gevolgen wel voor ogen hebben bij de Wet Internationalisering in Balans. Het staat buiten kijf dat veel hogeronderwijsinstellingen en daarmee ook de steden waarin ze zijn gevestigd, onder druk staan van de enorme aantallen buitenlandse studenten. Nederlandse studenten worden uitgeloot, krijgen geen les meer in hun eigen taal, kunnen geen woonruimte vinden in de stad waar ze studeren. Daarom zijn we heel blij met de wet Internationalisering in Balans. Maar voor onderwijsinstellingen in de krimp- en grensregio’s is dit heel anders: zij hebben juist wél veel baat bij de studenten afkomstig uit onze buurlanden. Dit zijn gebieden die grensoverstijgend fungeren. BBB wil onnodige sociale en economische schade in deze regio’s voorkomen. Dat we dit serieus nemen, blijkt ook uit de aankondiging dat ik bij de tweede termijn mogelijk een motie indien waarin ik de regering oproep om samen met de regio’s passende maatregelen te treffen om ervoor te zorgen dat mbo’s, hbo’s en universiteiten in de regio’s, en daarmee ook de werkgelegenheid en economie, geen nadeel ondervinden van de nieuwe wet.'
Regiofondsen MBO eruit, geen geld om krimpende Hogescholen te helpen en megabezuiniging op universiteiten in Maastricht, Middelburg, Nijmegen.
— Jan Paternotte (@jpaternotte) November 27, 2024
Ik vroeg BBB in het onderwijsdebat waarom hun kabinet de regio zo hard laat vallen. En wat er toen gebeurde… pic.twitter.com/O3TiUej6Br
De discussie weerspiegelt een breder probleem in de Nederlandse politiek: de verdeling van middelen tussen de Randstad en de regio’s. Krimpregio’s zoals Limburg, Zeeland en Friesland luiden al jaren de noodklok over het verdwijnen van voorzieningen en middelen, terwijl de Randstad vaak de meeste aandacht lijkt te krijgen.