Amerikaans Hooggerechtshof: ouders mogen kinderen thuishouden bij LHBTQ-boeklessen

Het Amerikaans Hooggerechtshof heeft geoordeeld dat ouders het recht hebben hun kinderen thuis te houden tijdens klassikale voorleesmomenten met LHBTQ+-boeken.
De uitspraak volgt op een slepend conflict in de staat Maryland, waar ouders bezwaar maakten tegen zes kinderboeken die zij onverenigbaar achten met hun geloof. De zaak, Mahmoud v. Taylor, werd aangespannen door islamitische, rooms-katholieke en orthodox-christelijke gezinnen. Aanleiding voor het protest was het besluit van het schoolbestuur van Montgomery County – dat scholen bestuurt in de voorsteden van Washington D.C. – om ouders geen voorafgaande waarschuwing meer te geven wanneer de boeken klassikaal werden voorgelezen. Hierdoor konden ouders hun kinderen niet tijdig uit de les halen.
De boeken waar het om gaat, bevatten verhalen over homoseksuele en transgenderpersonages. Een van de boeken, Uncle Bobby’s Wedding, gaat over een homohuwelijk. In Born Ready: The True Story of a Boy Named Penelope staat een transgenderkind centraal.
De conservatieve rechter Samuel Alito schreef de uitspraak namens de meerderheid. 'We erkennen al lang het recht van ouders om de religieuze opvoeding van hun kinderen te bepalen', stelde hij. 'Dat recht wordt geschonden door overheidsbeleid dat deze opvoeding wezenlijk verstoort.'
Het hof eiste dat het schoolbestuur voorlopig elke keer van tevoren meldt wanneer een van de betreffende boeken – of vergelijkbaar materiaal – zal worden ingezet. 'Ouders moeten in staat worden gesteld hun kinderen van dit lesonderdeel vrij te stellen', aldus het vonnis.
De liberale rechter Sonia Sotomayor was het fel oneens met het oordeel. Volgens haar is het openbare onderwijs bedoeld als een ‘verbindende ervaring’. Ze waarschuwde dat dit ideaal „een herinnering uit het verleden” zal worden als leerlingen „afgeschermd worden van ideeën die niet stroken met het geloof van hun ouders.”
Toch ging het Hooggerechtshof, dat bestaat uit een conservatieve 6-3 meerderheid, niet mee in haar bezwaren. Eerder hadden lagere rechtbanken de ouders nog ongelijk gegeven.