Zelensky bereid tot vrede met Rusland, zelfs als hij gebied moet opgeven
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft voor het eerst aangegeven bereid te zijn delen van het land tijdelijk af te staan aan Rusland in ruil voor veiligheidsgaranties. In een interview met Sky News stelde hij dat een “Navo-paraplu” voor de gebieden die Oekraïne momenteel controleert een oplossing zou kunnen bieden om de oorlog te beëindigen.
Deze houding markeert een opmerkelijke verschuiving in het Oekraïense beleid, dat eerder gericht was op het heroveren van al het bezette gebied, inclusief de Krim en de vier regio’s die in 2022 door Rusland werden geannexeerd.
Zelensky benadrukt bij Sky News dat een staakt-het-vuren noodzakelijk is om een einde te maken aan het “hete stadium van de oorlog”. Na het tot stand brengen van een wapenstilstand wil Oekraïne diplomatieke onderhandelingen voeren om de verloren gebieden terug te winnen. “We moeten snel handelen om de delen van Oekraïne die we nu onder controle hebben te beschermen met een Navo-paraplu. Daarna kunnen we andere delen diplomatiek terughalen.”
Hoewel Zelensky duidelijk maakte dat Oekraïne niet bereid is permanente territoriale concessies te doen in ruil voor volwaardig Navo-lidmaatschap, hintte hij op een mogelijk compromis waarbij individuele Navo-lidstaten zoals de VS, Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk Oekraïne veiligheidsgaranties bieden. “Een volledig Navo-lidmaatschap is niet aangeboden, maar we hebben bescherming nodig om een terugkeer van Poetin te voorkomen.”
Trump en Europese steun voor een vredesakkoord
De veranderende houding van Zelensky komt op een moment dat Donald Trump zich voorbereidt op zijn inauguratie op 20 januari. Trump heeft herhaaldelijk beloofd de oorlog in Oekraïne direct te beëindigen. Volgens bronnen overweegt hij een plan waarbij de huidige frontlinies worden bevroren en Oekraïne zijn ambitie om lid te worden van de Navo voor twintig jaar opschort. In ruil daarvoor zou de VS Oekraïne met militaire steun blijven versterken om toekomstige Russische agressie af te schrikken.
Ook in Europa groeit de steun voor een vredesakkoord. Voormalig Brits premier Boris Johnson pleitte voor de inzet van Europese troepen om een bufferzone van 1300 kilometer tussen de Russische en Oekraïense legers te handhaven. Hij benadrukte dat dergelijke internationale vredesmachten essentieel zijn om een staakt-het-vuren te waarborgen. “Ik denk niet dat we gevechtstroepen moeten sturen om de Russen aan te pakken, maar een multinationale vredesmacht is nodig om de grens te monitoren en de Oekraïners te helpen.”