Stad veroordeeld tot fikse boete wegens weigeren Pride-maand
Het Canadees dorpje Emo, met slechts 1.300 inwoners, is bij een mensenrechtentribunaal veroordeeld tot een fikse boete van omgerekend ruim 10.000 euro. De reden? De gemeenteraad weigerde in 2020 om een Pride-maand uit te roepen. Daarnaast moet burgemeester Harold McQuaker verplicht een training over mensenrechten volgen. Dit meldt de Canadese nieuwswebsite Fort Frances Times.
Het conflict ontstond toen de organisatie Borderland Pride in 2020 aan de stad vroeg om juni officieel uit te roepen tot Pride-maand en de LGBTQ2S+-vlag een week lang te laten wapperen bij overheidsgebouwen. De gemeenteraad verwierp het voorstel echter met drie tegen twee stemmen. Burgemeester McQuaker verdedigde het besluit destijds met de woorden: “Voor de andere kant van de medaille wordt geen vlag gehesen. [...] Voor heteroseksuelen wordt geen vlag gehesen.”
Deze opmerking werd door het mensenrechtstribunaal van Ontario bestempeld als discriminerend. Het tribunaal oordeelde dat de uitspraken “vernederend en denigrerend” waren voor LGBTQ+-personen.
Veroordeling en verplichte maatregelen
De uitspraak van het tribunaal bracht een boete van 15.000 Canadese dollar met zich mee, waarvan 10.000 dollar uit de gemeentelijke begroting komt en 5.000 dollar door de burgemeester zelf moet worden betaald. Het geld gaat naar Borderland Pride. Daarnaast zijn zowel McQuaker als de gemeentesecretaris verplicht om een mensenrechtstraining te volgen.
De burgemeester, die de strafmaatregelen “chantage” noemt, heeft laten weten dat hij niet van plan is te betalen of de training te volgen. “Ik vind dit onrechtvaardig en een inbreuk op onze vrijheid van meningsuiting,” verklaarde hij in een reactie.
Voordat de zaak voor het tribunaal kwam, probeerde Borderland Pride een schikking te treffen met de stad. In een opmerkelijk aanbod stelde de organisatie voor om een derde van de boete terug te doneren aan de lokale bibliotheek, mits daar een Drag Queen-voorleesuur zou worden georganiseerd. Daarnaast eiste de organisatie een jaarlijkse Pride-maand en een openbare excuses van de gemeente. De stad wees dit voorstel af, wat leidde tot een hogere strafmaat.