Europese boeren bezorgd om Mercosur-deal: ‘Bedreiging voedselzekerheid’
De recente handelsdeal tussen de Europese Unie en de Mercosur-landen (Argentinië, Brazilië, Bolivia, Paraguay en Uruguay) leidt tot scherpe kritiek vanuit het Europees Parlement en nationale parlementen. Politici van onder meer BBB en SGP waarschuwen dat deze overeenkomst een zware klap kan betekenen voor Europese boeren en de voedselzekerheid in gevaar brengt.
Volgens BBB-Europarlementariër Jessika van Leeuwen is het voor Europese boeren onmogelijk om te concurreren met hun Zuid-Amerikaanse collega’s. “Ik heb zelf ook gewerkt als dierwetenschapper in Argentinië, en ik kan u garanderen dat de schaal van de boerderijen er gigantisch groot is en de boeren ginds te maken hebben met lagere arbeidskosten en minder regelgeving. Ondertussen moeten onze Europese boeren voldoen aan zeer hoge EU-standaarden,” legt Van Leeuwen uit bij Akkerwijzer. Ze waarschuwt dat deze normen niet gemonitord kunnen worden in de Mercosur-landen, waardoor Europese boeren worden benadeeld.
Ook SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen hekelt de deal. Hij benadrukt dat Zuid-Amerikaanse landbouwproducten vaak geproduceerd worden met onverantwoord gebruik van pesticiden en antibiotica. “Dit akkoord leidt tot een ongelijk speelveld en ondermijning van Europese productiestandaarden,” stelt Ruissen bij Akkerwijzer. Hoewel hij niet tegen vrijhandelsakkoorden is, benadrukt hij dat deze niet ten koste mogen gaan van Europese sectoren en normen. “Zo spelen er zorgen over onverantwoord gebruik van antibiotica en pesticiden in Zuid-Amerikaanse voedingsmiddelen.”
Kritiek op EU-besluitproces
Naast zorgen over de inhoud van het akkoord, heerst er ook kritiek op het proces waarmee de Europese Commissie de deal heeft doorgedrukt. Volgens Van Leeuwen heeft de Europese Commissie het akkoord opgesplitst, waarbij het handelsdeel apart wordt behandeld van het samenwerkingsdeel. Hierdoor wordt de verplichting om unanimiteit te vinden onder lidstaten omzeild, en kunnen nationale parlementen worden buitenspel gezet, vertelt de BBB'er bij Akkerwijzer.
Vorige maand gingen Franse boeren al de straat op uit protest tegen het Mercosur-akkoord. Het besluitproces is echter nog niet voorbij. Het akkoord moet nog worden goedgekeurd door de 27 lidstaten en het Europees Parlement. Maar vorige week nam de Tweede Kamer een motie aan die zich uitsprak tegen het verdrag, en vergelijkbare geluiden klinken in andere Europese landen. Critici vrezen dat het akkoord vooral grote bedrijven ten goede komt, terwijl boeren en consumenten de negatieve gevolgen ondervinden.