Boer Atie heeft spijt: uitkoopregeling bleek een nachtmerrie
Boer Atie van Essen uit Kootwijkerbroek heeft diepe spijt dat hij zijn boerderij heeft verkocht aan de overheid. De uitkoopregeling, ooit aangeprezen als een ‘woest aantrekkelijke’ oplossing door oud-stikstofminister Van der Wal, bleek voor de oud-kalverhouder een bron van ellende.
Van Essen vertelt hoe de regeling hem zowel financieel als emotioneel heeft geraakt. Hoewel de uitkoopregeling beloofde boeren een nieuwe start te geven, moest Van Essen zelf zijn stallen slopen. Ondertussen bleef zijn hypotheek doorlopen. “Ik heb lang moeten wachten op het geld, terwijl ik elke maand mijn hypotheek moest betalen,” zegt Van Essen. “De rente bleef oplopen omdat ik het niet kon afbetalen. Dat heeft mij veel gekost.”
De boer voelt zich in de steek gelaten door de overheid. Hij wacht nog steeds op een deel van het beloofde geld. Tot overmaat van ramp overweegt hij nu zelfs zijn huis te moeten verkopen om financieel het hoofd boven water te houden.
Het ministerie van Landbouw, onder leiding van BBB-minister Femke Wiersma, heeft geweigerd in te gaan op de situatie van Van Essen. “We reageren niet op individuele gevallen,” aldus een woordvoerder. Toch roept het verhaal van Van Essen vragen op over de uitvoering en de gevolgen van de uitkoopregeling.
De regeling, die bedoeld was om stikstofuitstoot te verminderen en boeren te helpen een nieuwe toekomst te vinden, lijkt in sommige gevallen meer schade te hebben veroorzaakt dan oplossingen te bieden. De kritiek op de overheid groeit, zeker nu blijkt dat meerdere boeren zich benadeeld voelen door vergelijkbare situaties.