Linkse politica woest om minder linkse censuur op Facebook: 'Zuckerberg bedreigt democratie'
Het socialemediabedrijf Meta, eigenaar van Facebook en Instagram, heeft besloten te stoppen met het gebruik van factcheckers in de Verenigde Staten. Volgens topman Mark Zuckerberg zorgt het huidige systeem voor te veel censuur en wil Meta meer ruimte bieden aan het vrije debat. De techgigant werkt aan een nieuw beleid dat vergelijkbaar is met het community-notes systeem van X, het voormalige Twitter.
Joel Kaplan, hoofd van Meta’s public affairs, gaf in een blogpost aan dat factcheckers niet altijd neutraal zijn. “Iedereen heeft zijn eigen perspectieven en vooringenomenheid,” schrijft Kaplan. Volgens hem werden berichten over politieke onderwerpen en meningen te vaak als onjuiste informatie aangemerkt. Meta wil daarom overstappen naar een systeem waarbij gebruikers elkaar kunnen corrigeren, zonder tussenkomst van externe factcheckers.
Wat de beslissing van Meta betekent voor het Europese beleid is nog onduidelijk. In de Europese Unie geldt strengere regelgeving rond desinformatie en het modereren van content op sociale media. Het lijkt erop dat Meta eerst de Amerikaanse markt wil aanpassen voordat het naar Europa kijkt.
De aankondiging van Meta zorgde direct voor ophef in politieke kringen. GroenLinks-PvdA-Kamerlid Barbara Kathmann reageerde fel. Volgens haar is het stoppen met factchecks een bedreiging voor de democratie. 'Rijkeluiszoontjes als Zuckerberg en Musk maken onze democratieën kapot!', riep ze op sociale media. Kathmann pleit ervoor dat overheden ingrijpen en strengere regels opleggen aan grote techbedrijven.
Rijkeluiszoontjes als Zuckerberg en Musk beknotten onze vrijheid en maken onze democratieën kapot! Keihard aanpakken en ingrijpen in hun verdienmodellen zijn politieke keuzes die we in Brussel en Den Haag kunnen maken! Doe mee met de strijd @gl_pvda https://t.co/3CuTVsztIW
— Barbara Kathmann (@BarbaraKathmann) January 7, 2025
De oproep van Kathmann werd met veel kritiek ontvangen, vooral vanuit rechtse hoek. FVD-fractiemedewerker Annelies Strikkers noemde de uitspraken van Kathmann 'bizar'. Volgens haar probeert GroenLinks-PvdA censuur te verkopen als een manier om de democratie te beschermen. 'In wat voor Orwelliaanse gedachtewereld leeft zij?', voegde ze eraan toe.
Ook journalist Wierd Duk sprak zich uit tegen de oproep van Kathmann. Hij noemde het 'ongelooflijk' dat een volksvertegenwoordiger censuur bepleit. 'Daar zijn we mooi klaar mee. De maskers vallen wel af', aldus Duk.