Italië werkt aan terugkeer naar kernenergie tegen 2027
Italië staat op het punt een historische draai te maken in zijn energiebeleid. Na bijna 40 jaar zonder kernenergie werkt het land aan een plan om opnieuw kerncentrales te bouwen. Minister van Energie Gilberto Pichetto Fratin bevestigde dat de plannen eind 2027 klaar moeten zijn.
De Italiaanse regering, onder leiding van premier Giorgia Meloni, ziet kernenergie als een belangrijke aanvulling op duurzame energiebronnen. “Italië is klaar om terug te keren naar kernenergie, een cruciale keuze die niet bedoeld is om hernieuwbare energie te vervangen, maar om deze aan te vullen. Zo zorgen we voor een gebalanceerde en duurzame energiemix,” zei Fratin in een interview met de krant Il Sole 24 Ore.
De focus ligt op geavanceerde kernreactoren, zoals kleine modulaire reactoren (SMR’s). Deze technologieën moeten helpen de zwaar vervuilende industrieën in Italië, zoals staal, glas en keramiek, te decarboniseren. Het plan om kernenergie te herintroduceren volgt op eerdere referenda in 1987 en 2011, waarbij Italianen kernenergie verwierpen na de rampen in Tsjernobyl en Fukushima.
Het ministerie van Energie verwacht dat kernenergie minstens 11 procent van de energiebehoefte kan dekken tegen 2050. Dit zou Italië naar schatting 17 miljard euro aan kosten besparen bij het decarboniseren van de economie. Volgens het nationale energie- en klimaatplan (PNIEC) kan dit aandeel zelfs oplopen tot 22 procent.
Fratin kondigde aan dat een eerste wetsvoorstel binnen enkele weken aan het kabinet zal worden voorgelegd. Hij hoopt dat het parlement nog dit jaar akkoord gaat met de plannen, zodat de implementatie van nieuwe kerntechnologieën in 2025 kan beginnen.
Betrokken bedrijven en internationale samenwerking
Italië heeft ondanks het kernenergieverbod zijn expertise in de sector behouden. Het staatsbedrijf Enel beheert kerncentrales in Spanje en werkt aan projecten in andere landen. Ook Eni, een Italiaans energiebedrijf, investeert in kernfusietechnologie in de Verenigde Staten.
Daarnaast voert de regering gesprekken met bedrijven zoals het Amerikaanse Westinghouse en het Franse EDF. Deze partnerschappen zijn gericht op de oprichting van een staatsbedrijf dat geavanceerde kernreactoren in Italië moet bouwen. Enel en defensiebedrijf Leonardo zijn al betrokken bij de oprichting van een dergelijke organisatie.
In november vorig jaar kondigde Enel aan samen te werken met andere bedrijven om de toepassing van geavanceerde kerntechnologieën te verkennen. Een definitieve overeenkomst is echter nog niet bereikt.
Een historisch keerpunt
De plannen van Italië markeren een belangrijke ommekeer in het energiebeleid. In de jaren ‘80 was Italië een van de eerste landen die kernenergie gebruikten, met vier werkende kerncentrales. Deze werden echter gesloten na het referendum van 1987, dat volgde op de ramp in Tsjernobyl.
Met deze nieuwe koers wil de regering-Meloni kernenergie herintroduceren als een strategisch onderdeel van de energievoorziening. Hoewel het voorstel controversieel blijft, benadrukt de regering dat kernenergie noodzakelijk is om de klimaatdoelen te behalen en de energiezekerheid van het land te waarborgen.
Of deze stap de steun van de bevolking zal krijgen, zal de komende jaren duidelijk worden. Eén ding staat vast: Italië zet een belangrijke stap richting een nieuwe energietoekomst.