Zwitserland stopt ontwikkelingshulp aan Eritrea: land wil geen asielzoekers terugnemen
Na jaren van financiële steun trekt Zwitserland de stekker uit zijn ontwikkelingshulp aan Eritrea. Het plan leek simpel: Zwitserland zou Eritrese beroepsscholen financieren, terwijl Eritrea als tegenprestatie afgewezen asielzoekers terugnam. Maar een externe evaluatie concludeert nu dat de hulp haar doel niet heeft bereikt en dat er geen vooruitgang is geboekt in de migratiesamenwerking.
Volgens de Zwitserse omroep SRF heeft de overheid daarom besloten de financiering stop te zetten, meldt de krant NZZ. In totaal ging het om bijna zeven miljoen Zwitserse franken (omgerekend 7,4 miljoen euro) die in de afgelopen jaren naar Eritrea zijn gevloeid.
Het Zwitserse plan klonk in theorie als een win-winsituatie. Eritrese jongeren zouden via beroepsonderwijs een betere toekomst krijgen en daarmee minder geneigd zijn om naar Europa te vluchten. Tegelijkertijd kon Zwitserland makkelijker afgewezen asielzoekers terugsturen.
In de praktijk liep het echter anders. De autoritaire regering van Eritrea onder leiding van president Isaias Afewerki, die sinds 1993 aan de macht is, bleef hardnekkig vasthouden aan haar beleid. De situatie in het land verbeterde niet, en de samenwerking op het gebied van migratie kwam nauwelijks van de grond.
Uit de externe evaluatie blijkt dat de Zwitserse miljoenen geen zichtbare impact hebben gehad. Volgens critici had de Zwitserse regering kunnen weten dat samenwerking met een van de meest gesloten regimes ter wereld weinig kans van slagen had. Daarom is opschorting nu de juiste beslissing, schrijft Europarlementariër Christine Anderson op X: 'Grensbescherming boven chantage!'
Autoritaire staat met ijzeren greep
Eritrea staat bekend als een van de meest repressieve landen ter wereld. Persvrijheid bestaat er niet, oppositie wordt hardhandig onderdrukt en dienstplicht kan in de praktijk levenslang duren. Tienduizenden Eritreeërs ontvluchten jaarlijks het land, vaak onder gevaarlijke omstandigheden.
President Isaias Afewerki, die het land in een dictatuur met een staatsgeleide economie heeft veranderd, ziet buitenlandse inmenging doorgaans als een bedreiging. Dat Zwitserland met ontwikkelingshulp structurele veranderingen had kunnen afdwingen, lijkt achteraf een naïeve gedachte.
Einde van een omstreden samenwerking
Met het stopzetten van de hulp komt er een einde aan een omstreden project, dat in Zwitserland steeds meer kritiek kreeg. Waarom bleef de overheid miljoenen investeren in een land waar nauwelijks vooruitgang werd geboekt?
Volgens de Zwitserse autoriteiten is het besluit om de financiering te beëindigen een logische stap. “De doelen zijn niet bereikt, en er is geen zichtbare vooruitgang geboekt in de migratiesamenwerking”, aldus het officiële rapport.
Voor Eritrese vluchtelingen in Zwitserland betekent dit besluit echter weinig verandering. De kans dat hun land van herkomst hen vrijwillig terugneemt, blijft net zo klein als voorheen.