Groningen blijft tóch in beeld voor nieuwe kerncentrale: kabinet draait beslissing terug
![Eemshaven Eemshaven](https://images.nieuwrechts.nl/artikel-foto/5ac5fd4958dd1361d385eb1e352638a3/eemshaven.jpg)
De Noord-Groningse Eemshaven blijft een mogelijke locatie voor een nieuwe kerncentrale. Het kabinet wilde deze plek eerst buiten beschouwing laten, maar komt daar nu op terug. Dat schrijft klimaatminister Sophie Hermans in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens haar is uitsluiting van de locatie juridisch riskant.
De beslissing ligt gevoelig in Groningen, waar de gevolgen van de gaswinning nog altijd voelbaar zijn. Toch benadrukt het kabinet dat alle geschikte locaties wettelijk verplicht onderzocht moeten worden, en de Eemshaven valt daar door zijn ligging en infrastructuur onder.
Vorig jaar werd de Eemshaven nog niet meegenomen in het onderzoek naar nieuwe kerncentrales. De overheid wilde de regio ontzien, gezien de aardbevingsschade en het wantrouwen richting Den Haag. Maar de landsadvocaat waarschuwt nu dat uitsluiting kan leiden tot rechtszaken tegen de staat.
Minister Hermans noemt de keuze “een dilemma”. Ze erkent de bezwaren uit de regio en schrijft: “Het kabinet is zich bewust van de gevoeligheden in Groningen en kent de politieke wensen.” Toch is de Eemshaven volgens haar een serieuze kandidaat en moet de optie onderzocht blijven.
Regio fel tegen komst kerncentrale
De mogelijke plannen roepen weerstand op. De provincie Groningen en de gemeente Het Hogeland, waar de Eemshaven onder valt, hebben al protest aangetekend. Zij zien liever geen nieuwe kerncentrale in het gebied.
De weerstand is niet verrassend. In Groningen heerst nog veel woede over de afhandeling van de gaswinningsschade en het wanbeleid van eerdere kabinetten. De gedachte aan een nieuwe grootschalige energie-installatie roept wantrouwen en frustratie op.
Kerncentrales volgens kabinet onmisbaar
Ondanks de weerstand houdt het kabinet vast aan zijn plannen. Naast de bestaande kerncentrale in Borssele wil het drie nieuwe centrales bouwen. De regering ziet kernenergie als een CO2-vrije en veilige manier om de energievoorziening op peil te houden.
Naast de Eemshaven worden ook Borssele, Terneuzen en de Maasvlakte onderzocht als mogelijke locaties. Borssele blijft daarbij de voorkeursoptie.
Eerste nieuwe centrale niet voor 2035
Hoewel het kabinet vaart wil maken, is een nieuwe kerncentrale in 2035 niet meer haalbaar. De bouw van een centrale vergt veel tijd en er moeten nog milieuonderzoeken, vergunningsprocedures en technische voorbereidingenplaatsvinden.
Het locatieonderzoek wordt binnenkort openbaar gemaakt. Het kabinet benadrukt dat het “rekening wil houden met de gevoelens in de samenleving”, maar sluit geen enkele optie uit. Voor Groningen betekent dit dat de Eemshaven voorlopig een serieuze kandidaat blijft, ondanks de protesten uit de regio.