Wilders houdt voet bij stuk: geen Nederlandse militairen naar Oekraïne

Een mogelijk conflict binnen de coalitie over een Nederlandse bijdrage aan een vredesmacht in Oekraïne lijkt voorlopig afgewend. Hoewel de PVV fel tegen het sturen van militairen blijft, toonde partijleider Geert Wilders zich dinsdagavond inschikkelijker tegenover zijn coalitiepartners. VVD, NSC en BBB willen de optie openhouden, maar zetten nog geen definitieve stap richting deelname.
De discussie draait om de vraag of Nederland bereid is troepen te sturen om een vredesbestand in Oekraïne te handhaven. Europa wil een plaats aan de onderhandelingstafel, maar de VS en Rusland domineren de besprekingen. Verschillende partijen in de Tweede Kamer stellen dat Europa, en dus ook Nederland, een grotere rol moet spelen om invloed uit te oefenen op de vredesgesprekken.
Wilders maakte maandag direct duidelijk dat hij tegen het sturen van Nederlandse militairen is. Zijn standpunt bleef dinsdag tijdens een Kamerdebat onveranderd: "geen boots on the ground." Hij kreeg daarin steun van de achterban, maar de rest van de coalitiepartijen reageerde gematigder.
Wij gaan nooit akkoord met het sturen van Nederlandse militairen naar Oekraïne, terwijl tienduizenden Oekraïense mannen die in NL wonen en gewoon in dienst kunnen gaan in Oekraïne, hier dadelijk in de zomer in Scheveningen aan een pina colada liggen te zippen. No way! #Wilders pic.twitter.com/cg038tJDm7
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) February 18, 2025
VVD-leider Dilan Yesilgöz benadrukte dat Nederland “niet in de luxepositie” zit om eisen te stellen zonder iets te leveren. Volgens haar is het cruciaal om als serieuze gesprekspartner deel te nemen aan de onderhandelingen. NSC en BBB sloten zich hierbij aan, maar zeiden geen ‘ja’ en geen ‘nee’ tegen militaire inzet.
Hoewel Wilders vastberaden blijft over het niet sturen van troepen, toonde hij zich flexibeler over andere vormen van steun. Waar hij eerder fel gekant was tegen extra geld voor Oekraïne, staat hij nu open voor financiële of materiële bijdragen. Hij koppelt deze wel aan investeringen voor Nederlandse burgers.
Een oproep van VVD en GL-PvdA om “zo snel mogelijk” extra geld vrij te maken, kreeg echter nog niet zijn steun. Wel gaf Wilders aan bereid te zijn om op een later moment te bekijken hoe Nederland een bijdrage kan leveren zonder militairen te sturen. Ondanks de verdeeldheid binnen de coalitie lijkt de kwestie geen bedreiging voor het kabinet-Schoof. Wilders maakte duidelijk dat hij het kabinet niet zal laten vallen als er uiteindelijk wel een voorstel komt om militairen te sturen. Dit voorkomt directe politieke instabiliteit.
Ook premier Dick Schoof blijft bereid om de gesprekken over Nederlandse deelname te voeren. Maandagavond besprak hij in Parijs met Europese leiders de veiligheidsgaranties voor Oekraïne. In de Tweede Kamer kreeg hij daarvoor brede steun, zowel van coalitiepartijen als oppositiepartijen als GL-PvdA, D66, CDA en SGP.