Merz omzeilt parlement voor miljardeninvestering in defensie

CDU-leider Friedrich Merz probeert een enorme defensie-uitgave door te drukken zonder te wachten op het nieuwe parlement. Het plan kan Duitsland opzadelen met een schuld van maar liefst 900 miljard euro. Merz zei op maandag 3 maart dat er een 'grote urgentie' is om de defensie-uitgaven te verhogen. Dit volgt op spanningen tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Oekraïense leider Volodymyr Zelensky vorige week, meldt Yahoo! News.
Aangezien het nieuwe parlement pas eind maart bijeenkomt, wil Merz nog snel steun krijgen van het oude parlement. Hij negeert daarmee de verkiezingsuitslag en de wil van de kiezer.
Angst in Europa
Europese leiders, waaronder de Franse president Emmanuel Macron en Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, maken zich zorgen. Zij vrezen dat de Verenigde Staten zich steeds verder terugtrekken en eisen dat Europa zelf meer bijdraagt aan defensie. Trump wil dat Europese NAVO-landen 'hun eigen rekening betalen' en niet langer afhankelijk zijn van Amerika.
Duitsland haalde vorig jaar net de verplichte NAVO-norm van twee procent van het bruto binnenlands product (bbp) voor defensie-uitgaven. Onder de regering-Scholz werd de militaire begroting al fors verhoogd na de Russische inval in Oekraïne in 2022. Maar Merz, die waarschijnlijk de volgende bondskanselier wordt, wil daar nog een schep bovenop doen.
Grote leningen, weinig zorgen
Merz gaf geen exacte bedragen, maar economen rond de CDU en de SPD schatten dat er 400 miljard euro nodig is voor een speciaal defensiefonds en 500 miljard euro voor infrastructuur. Samen komt dit neer op twintig procent van het Duitse bbp.
Deze enorme uitgaven betekenen een forse stijging van de staatsschuld, maar Merz laat zich daar niet door afschrikken. Hij zoekt samenwerking met de SPD en zelfs de Groenen om zijn plannen door te drukken.
'Er is een enorme investeringsbehoefte', erkent SPD-secretaris Matthias Miersch, maar hij benadrukt dat niet alleen het leger, maar ook infrastructuur gefinancierd moet worden.
Merz wil snel handelen en nog voor de EU-top op donderdag een deal sluiten met de SPD. Mogelijk komt er volgende week een extra parlementaire zitting om het plan door het oude parlement te laten goedkeuren.
Negeert Merz de kiezer?
Merz heeft een tweederdemeerderheid nodig, maar in het nieuwe parlement heeft hij die niet. De rechtse AfD en de linkse Die Linke, die beiden tegen hogere defensie-uitgaven zijn, bezitten samen meer dan een derde van de zetels. Daarom wil Merz nog gebruik maken van het oude parlement, waar hij wel een meerderheid heeft.
Critici zien hierin een patroon: net als bij migratie negeert Merz de kiezer en de verkiezingsuitslag. Zijn samenwerking met linkse partijen laat volgens hen zien dat Duitsland vastzit aan het oude establishment.
De stemming onder Duitsers is negatief over een nieuwe 'grote coalitie' tussen CDU en SPD. Uit recente peilingen blijkt dat zowel de AfD als Die Linke sinds de verkiezingen op 23 februari in populariteit zijn gestegen, terwijl CDU, SPD en de Groenen juist steun verliezen.