WEF-oprichter Klaus Schwab stapt op als voorzitter RvT

Klaus Schwab, oprichter en jarenlang boegbeeld van het World Economic Forum (WEF), trekt zich volledig terug uit het bestuur van de organisatie. Schwab heeft aangekondigd dat hij zijn laatste functie als voorzitter van de Raad van Toezicht (RvT) neerlegt.
De 87-jarige Schwab zal volgens het WEF ‘het proces starten om afscheid te nemen’ van zijn actieve rol in de Raad van Toezicht. Uiterlijk januari 2027 moet een nieuwe voorzitter hem vervangen.
Al in mei vorig jaar droeg Schwab de dagelijkse leiding over aan Børge Brende, die nu voorzitter is van het forum.
Machtscentrum in Davos
Schwab richtte het WEF op in 1971. De jaarlijkse bijeenkomst in het Zwitserse Davos groeide uit tot een exclusieve top van wereldleiders, CEO’s, journalisten en invloedrijke figuren.
De bijeenkomst werd gepresenteerd als een plek voor debat over grote wereldproblemen. Maar achter gesloten deuren werd ook volop zaken gedaan.
Juist die besloten sfeer leidde tot forse kritiek. Demonstranten trekken jaarlijks naar Davos om hun ongenoegen te uiten over wat zij zien als een bijeenkomst van elites die vooral met zichzelf bezig zijn.
Critici verwijten het WEF en zijn deelnemers dat er ‘te veel oog is voor financieel gewin’ en te weinig voor maatschappelijk relevante thema's.
Interne problemen en ophef
Kort nadat Schwab vorig jaar grotendeels een stap terug deed, publiceerde The Wall Street Journal berichten over misstanden binnen het WEF. Er zouden meldingen zijn van ‘discriminatie en intimidatie’, waarin ook Schwab werd genoemd.
Het WEF ontkende deze beschuldigingen. Toch werd na de onthullingen de leiderschapsstructuur opnieuw tegen het licht gehouden.
Daarop kondigden meerdere topfiguren hun vertrek aan, onder wie Schwabs eigen kinderen. Dochter Nicole stopte in december. Zoon Olivier vertrekt binnenkort.
Kritiek op invloed WEF blijft
Het vertrek van Schwab betekent mogelijk het einde van een tijdperk. Maar veel critici van het WEF blijven bezorgd over de invloed die de organisatie uitoefent op politiek en economie.
De jaarlijkse top in Davos blijft voor velen een symbool van globalistische belangen, achterkamergesprekken en een elite die zich onttrekt aan democratische controle.