Oud-asielzoeker veroordeeld voor verkrachting, komt op vrije voeten

Een voormalige asielzoeker uit Syrië is in hoger beroep opnieuw schuldig bevonden aan verkrachting van een vrouw in het stadspark van Kampen, meldt Omroep Flevoland. Hoewel het gerechtshof zijn gevangenisstraf van drie jaar grotendeels bevestigt, hoeft de man niet terug de cel in: hij heeft zijn straf grotendeels al uitgezeten in voorarrest. Bovendien is de schadevergoeding voor het slachtoffer verlaagd.
De 21-jarige Syriër woonde ten tijde van het misdrijf in het asielzoekerscentrum van Dronten. In hoger beroep oordeelde het gerechtshof Arnhem dat hij de vrouw met geweld heeft verkracht. Van de opgelegde straf van drie jaar is zes maanden voorwaardelijk. Omdat de man 2,5 jaar in voorarrest zat, hoeft hij momenteel niet terug naar de gevangenis.
Wel stelt het hof aanvullende voorwaarden. Zo moet hij zich laten begeleiden door de GGZ en verblijven in een instelling voor beschermd wonen of maatschappelijke opvang. De reclassering houdt toezicht. Houdt hij zich niet aan de voorwaarden, dan volgt alsnog de resterende celstraf.
Verkrachting in het stadspark
De zaak veroorzaakte in september 2022 veel onrust in Kampen. Een vrouw werd ’s nachts ontredderd aangetroffen aan de rand van het stadspark. Ze vertelde dat ze daar was verkracht en dat haar keel werd dichtgeknepen.
De Syriër ontkende. Volgens hem was er sprake van vrijwillige seks, net als eerder op de avond. Maar het gerechtshofgaat, net als eerder de rechtbank in Zwolle, niet mee in dat verhaal en acht verkrachting bewezen.
Schadevergoeding verlaagd
Het slachtoffer eiste in totaal 17.500 euro schadevergoeding. Het hof kent slechts 5.000 euro toe voor immateriële schade. De 2.500 euro aan materiële schade moet het slachtoffer via een civiele procedure proberen te verhalen.
De zaak kende een onnodige vertraging omdat de ex-vriend van het slachtoffer op het laatste moment een verklaring aflegde. Het hof besloot daarom het onderzoek opnieuw te openen. Later bleek dat deze verklaring vals was.
De ex-vriend wilde via deze weg in contact komen met de toenmalige advocaat van de Syriër, met het doel hem te mishandelen. Ondanks de valse verklaring kon het Openbaar Ministerie hem niet vervolgen, wat tot verbazing leidde in juridische kringen.
Met deze uitspraak van het hof lijkt er nu een einde te komen aan een zaak die niet alleen lokaal veel beroering veroorzaakte, maar ook vragen oproept over opvang, toezicht en strafuitvoering. Hoewel het gerechtshof de verkrachting bevestigt, voelt het vonnis voor veel mensen onbevredigend, vooral omdat de dader op vrije voeten blijft – zij het onder voorwaarden.