Dit komt naar buiten in de pro-formazitting van de zaak, meldt RTV Oost. Of er daadwerkelijk sprake is van poging tot doodslag, zal een letselonderzoek moeten uitwijzen.
Tijdens de zitting vertaalde een tolk alles voor de asielzoeker in het Arabisch. De verkrachting vond plaats in de nacht van zondag 25 september. De politie werd getipt, en startte direct een onderzoek. Ook werd er een getuigenoproep gedaan. Dat leidde uiteindelijk tot de arrestatie van de Syrische asielzoeker. Hij verbleef in een asielzoekerscentrum in het nabijgelegen Dronten.
De advocaat van de asielzoeker heeft echter twijfels of het daadwerkelijk ging om verkrachting. "De twee kwamen samen uit een discotheek en ze waren diezelfde avond al twee keer eerder samen met elkaar geweest. Zo verklaart de verdachte dat hij eerder op de avond al seks met de vrouw had op een parkeerplaats," zegt de advocaat in de rechtszaal. Volgens hem zou de locatie van het telefoon van het slachtoffer hiervan bewijs kunnen leveren.
Maar advocaat Sébas Diekstra, die het slachtoffer bijstaat, is kritisch op deze bewering. Aan RTV Oost laat hij weten: "Het is duidelijk dat de verdachte asielzoeker kennelijk leugenachtig verklaard heeft bij de recherche. Eerst wist hij nergens van en nu hij weet dat hij klem zit, geeft hij het slachtoffer de schuld. Echt walgelijk en heel pijnlijk voor cliënte." Tijdens de rechtszaak was er Slachtofferhulp aanwezig bij het slachtoffer.
Achttien statushouders gehuisvest
Eerder deze week werd bekend dat er in de loop van dit jaar, ondanks een toenemende klachten van overlast en diefstal door azc-bewoners, er achttien nieuwe statushouders zullen worden gehuisvest in het centrum van Kampen.
Het Overijsselse PVV-Statenlid Joeri Pool was erg kritisch: 'Een paar honderd meter van waar een vrouw door een asielzoeker werd verkracht, krijgen 18 asielzoekers nu een huis. Buren die zich zorgen maken hebben het nakijken, want burgemeester Sander de Rouwe "steekt zijn hand ervoor in het vuur dat het goed gaat".'