Meer dan de helft van Duitse werklozen heeft migratieachtergrond

Het idee dat migranten de Duitse economie en het pensioenstelsel zouden redden, blijkt in de praktijk niet te kloppen. Uit nieuwe cijfers van de Duitse werkloosheidsdienst blijkt dat inmiddels meer dan de helft van de werklozen in Duitsland een migratieachtergrond heeft.
1,5 miljoen werkloze migranten
Volgens de Duitse werkloosheidsdienst waren er in september 2024 2,8 miljoen werklozen in Duitsland. Daarvan hebben 1,5 miljoen personen een migratieachtergrond. Dat komt neer op 54 procent van het totaal.
Mensen zonder Duits paspoort maken 39 procent uit van de werklozen. Ter vergelijking: niet-Duitsers vormen slechts zestien procent van de bevolking.
Lange werkloosheid en weinig scholing
Ook bij langdurige werkloosheid, van twee jaar of langer, hebben meer dan de helft (52 procent) van de betrokkenen een migratieachtergrond.
Het opleidingsniveau is een groot probleem. Van alle Duitse werklozen heeft 51 procent geen afgeronde beroepsopleiding. Bij migranten ligt dit percentage nog veel hoger. 82 procent van de niet-Duitsers heeft geen vakopleiding afgerond. Onder asielzoekers is dat zelfs 91 procent.
AfD waarschuwt voor systeemdruk
De cijfers werden opgevraagd door AfD-Bondsdaglid René Springer, die tegenover Bild zei: 'Wie na jaren in Duitsland nog steeds geen beroepsopleiding en geen werk heeft, is geen vakkracht, maar een permanente last voor ons sociale systeem.'
De Duitse belastingbetaler draait op voor de kosten. Die bedragen volgens schattingen ongeveer 50 miljard euro per jaar, inclusief sociale uitkeringen, integratiecursussen en huisvesting.
Overbelasting van de verzorgingsstaat
Het aantal buitenlanders dat afhankelijk is van sociale steun is hoog. 62,5 procent van alle uitkeringsontvangers in Duitsland is buitenlands.
Toch blijven linkse partijen, zoals Die Linke, pleiten voor meer immigratie. Zij beweren dat ‘1 miljoen buitenlanders per jaar haalbaar is’. Maar in de praktijk nemen de zorgen toe. Duitse deelstaten maken steeds meer schulden, mede door de kosten die gepaard gaan met deze bevolkingsgroep.
De cijfers roepen vragen op over het draagvlak en de houdbaarheid van het huidige immigratiebeleid in Duitsland. Terwijl de lasten stijgen, blijven de beloofde economische voordelen uit.