Kamer stemt voor keuzevrijheid bij woningverkoop

De Tweede Kamer heeft met een nipte meerderheid ingestemd met een motie van FVD'er Lidewij de Vos. De motie stelt dat woningeigenaren vrij moeten blijven om zelf te kiezen aan wie zij hun huis verkopen of verhuren. Daarmee spreekt de Kamer zich uit tegen verdere inperkingen van die vrijheid via wet- of regelgeving, ook als dat bedoeld is om discriminatie op de woningmarkt tegen te gaan.
Tijdens het debat in de Kamer laaide de discussie hoog op. De Vos stelde dat Nederlanders te vaak worden benadeeld bij het vinden van een woning, terwijl statushouders en buitenlandse studenten in veel gemeenten voorrang zouden krijgen. “Een huis voor Nederlanders zou onze eerste prioriteit moeten zijn,” aldus De Vos. Ze bekritiseerde ook het beleid van minister Faber, die gemeenten 30.000 euro per gehuisveste statushouder biedt. “Dat is precies de verkeerde prikkel.”
Volgens De Vos is het goed recht van een particuliere verhuurder of verkoper om te kiezen aan wie hij zijn woning gunt. “Dat is geen discriminatie, dat is vrijheid,” zei ze.
Linkse partijen woedend
Die woorden vielen slecht bij met name GroenLinks-PvdA, D66 en DENK. Kamerlid De Hoop vond het 'werkelijk waar treurig' dat De Vos de realiteit van discriminatie op de woningmarkt in twijfel trok. DENK-Kamerlid El Abassi wees op onderzoeken waarin makelaars mensen met een niet-Nederlandse naam systematisch uitsluiten.
De Vos hield voet bij stuk. Ze betwijfelde of de genoemde onderzoeken rekening hielden met factoren als inkomen en opleiding. “Hoe mensen iets ervaren, zegt niet alles over de werkelijkheid,” zei ze. Ze gaf een voorbeeld uit haar eigen leven, waarin ze een woning misliep omdat de verkoper liever verkocht aan een samengesteld gezin. “Dat was voor mij op dat moment natuurlijk jammer. [...] Maar ik vind ook dat het de verkoper vrij moet staan om die keuze te maken.”
#FVD-Kamerlid @lidewij_devos in debat over discriminatie op de woningmarkt. Het is stuitend dat internationale studenten en statushouders in veel gevallen voorrang krijgen boven Nederlanders.@HabtamudeHoop (GL-PvdA) en @IsmailelAbassi2 (Denk) denken daar anders over. Bekijk nu… pic.twitter.com/XLRIF2sc3w
— Forum voor Democratie (@fvdemocratie) March 26, 2025
Politieke implicaties
De motie raakt aan een verhit debat: de spanning tussen eigendomsrecht en de bestrijding van discriminatie. In veel gemeenten wordt gewerkt aan regels en pilots om bijvoorbeeld etnische of sociale discriminatie op de huur- en koopmarkt tegen te gaan. Die plannen worden met deze motie niet direct teruggedraaid, maar de Kamer heeft wel duidelijk gemaakt dat ze wettelijke beperkingen op dit terrein niet zomaar steunt.
De motie werd gesteund door onder andere de PVV, BBB, VVD, JA21, FVD en de SGP. Onder de tegenstanders bevonden zich NSC, D66, GroenLinks-PvdA, SP, Volt, DENK, PvdD en het CDA stemden tegen. De ChristenUnie was als enige fractie verdeeld over de kwestie. Uiteindelijk behaalde de motie een nipte meerderheid van 73 voorstemmen tegen 72.