Trump stopt windproject voor New York: ‘Industriële kolonisatie van de oceaan’

De Amerikaanse regering onder Donald Trump heeft de bouw van een groot windpark voor de kust van New York per direct stilgelegd. Het gaat om het zogenoemde Empire Wind-project van het Noorse energiebedrijf Equinor. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Doug Burgum is het project onder de vorige regering “te snel en zonder zorgvuldige toetsing” goedgekeurd, meldt Washington Free Bacon.
Het windpark is eigendom van het Noorse energiebedrijf Equinor. De turbines zouden slechts 22 kilometer van Long Island komen te staan. Goed voor een flink deel van de stroomvoorziening van New York City, aldus voorstanders. Maar volgens critici is dit ‘industriële kolonisatie van de oceaan’, en dan nog door een buitenlands bedrijf ook.
“De goedkeuring van het project is er onder druk en zonder voldoende analyse doorheen gedrukt,” schreef minister Burgum woensdag in een memo aan de federale energiedienst Bureau of Ocean Energy Management (BOEM). “Deze bouwstop geldt tot het ministerie de tekortkomingen heeft onderzocht en opgelost.”
Einde van Bidens windambitie?
Empire Wind was een paradepaardje van Joe Biden. Zijn regering gaf van 2021 tot 2024 groen licht aan elf grote windparken op zee. Empire Wind kreeg in november 2023 definitief goedkeuring. In februari 2024 begon de bouw. “De Biden-Harris-regering zet zich in voor windparken op zee zoals Empire Wind, om banen te scheppen, economische groei te stimuleren en schadelijke uitstoot te verminderen,” zei toenmalig BOEM-directeur Elizabeth Klein destijds.
Maar Trump heeft nu andere prioriteiten. Hij beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne alle windplannen te herzien. En dat doet hij. Geen nieuwe vergunningen meer, geen leningen, geen subsidies. Eerst een grondige evaluatie. Empire Wind is het eerste project dat wordt aangepakt.
Alarm bij vissers en milieuactivisten
De bouwstop is goed nieuws voor kustgemeenschappen, vissers en natuurbeschermers. Zij waarschuwen al langer voor de gevolgen van windparken op zee. Ze vrezen schade aan het ecosysteem, verstoring van walvissen en verlies van visgronden. En dan zijn er nog de zorgen over toerisme, defensie en veiligheid.
“Het is de industrialisatie van onze oceaan, goedgekeurd door federale agentschappen en geleverd door een buitenlands bedrijf onder het mom van klimaatactie,” schreef Bonnie Brady, directeur van de Long Island Commercial Fishing Association. “Het is welzijnswerk vermomd als milieuactivisme en de kosten zijn veel te hoog.”
Brady wees op de 1,4 miljard kilo stenen die in zee gestort zouden worden, en de stalen palen van 55 meter die in de zeebodem worden geramd. Dat zou het leefgebied van zeedieren verwoesten en het vissen onmogelijk maken. Bovendien zouden onderwatergeluid en trillingen bedreigde diersoorten zoals de noordkaperwalvis kunnen doden.
Equinor verrast, maar bereid tot overleg
Het Noorse bedrijf Equinor reageerde terughoudend. “We hebben een bericht ontvangen van BOEM over ons Empire Wind 1-project, dat sinds 2024 in aanbouw is,” aldus een woordvoerder. “We gaan in gesprek met BOEM en het ministerie om duidelijkheid te krijgen over de vragen die zijn gesteld over onze vergunningen.” Het bedrijf doet voorlopig geen uitspraken over de mogelijke gevolgen.
De timing is opvallend. Vorige week nog meldde Equinor in een kleine mededeling dat het was begonnen met voorbereidingen op zee. Duikers en onderwaterrobots waren al actief, en er zouden binnenkort stenen worden geplaatst rond de funderingen. Het was het begin van de bouw van 54 windturbines.
Dat bericht zette tegenstanders op scherp. Ze riepen de Trump-regering op tot ingrijpen. En die kwam dus snel in actie.