NSC draait op handelsverdrag: voedselveiligheid in gevaar?

De Tweede Kamer debatteerde dinsdagavond over de vraag hoe Europa zich economisch kan wapenen in een tijd van oplopende spanningen. De aanleiding is de dreiging van een handelsoorlog met de Verenigde Staten. Minister Klever (PVV) van Buitenlandse Handel sprak met de Kamer over de rol van het EU-Mercosur-verdrag in dit nieuwe speelveld. Dit verdrag moet de handel tussen Europa en een aantal Zuid-Amerikaanse landen vergemakkelijken. Critici zijn bang dat het verdrag op lange termijn de Europese voedselveiligheid in gevaar kan brengen.
Tot nu toe was er geen meerderheid voor het verdrag tussen de EU en de Zuid-Amerikaanse landen Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Bolivia. Maar die situatie lijkt te verschuiven.
NSC kiest nieuwe koers
Regeringspartij NSC, die eerder tegen was, schaart zich nu achter het akkoord. ‘We moeten handel kunnen blijven drijven en op zoek naar andere partners’, zei Kamerlid Wytske Postma. Zij voegde eraan toe: ‘Waar we eerder terughoudend waren, steunen wij nu dit verdrag.’ Volgens haar brengt het plan economische kansen, zeker nu de VS de Europese export met importheffingen onder druk zet.
Ook het CDA stelt dat Europa alternatieve markten moet vinden. Daarmee sluit het zich aan bij partijen als VVD en D66, die het verdrag al langer steunen. Daarmee zijn er steeds meer partijen voor het handelsverdrag.
Felle kritiek vanuit oppositie
Tegenstanders zijn er nog genoeg. PVV-Kamerlid Dennis Ram verweet Postma dat zij ‘de Nederlandse boeren in de steek laat’. De partij is fel gekant tegen meer concurrentie van goedkope producten uit Zuid-Amerika. BBB deelt deze zorgen. Ook GroenLinks-PvdA, de SP en de Partij voor de Dieren blijven tegen. Zij wijzen op schade aan natuur en boerenbelangen.
PvdD-Kamerlid Teunissen hekelde de steun van D66 voor het akkoord: ‘Het klimaatonvriendelijke gesleep met teveel spullen moet stoppen.’ Daarmee ziet men dat er ook op links geen consensus is over het verdrag.
ChristenUnie twijfelt, coalitie verdeeld
De ChristenUnie twijfelt nog. De partij ziet nadelen voor boeren, maar noemt het verdrag gezien de geopolitieke situatie ‘bijna een economische no brainer’.
Het kabinet heeft zelf nog geen standpunt ingenomen. De reden: de verdragstekst is nog niet officieel vertaald. Daarnaast lijkt er ook binnen de coalitie geen consensus mogelijk momenteel over het standpunt over het verdrag.
Zorgen over China en dumping
Meerdere Kamerleden waarschuwen dat China misbruik kan maken van de situatie. Goedkope Chinese producten zouden via dumping op de Europese markt kunnen komen. Daarom wil een Kamermeerderheid dat het kabinet denkt aan extra douanecontroles. Een voorstel van de Partij voor de Dieren hierover lijkt voldoende steun te krijgen in de Tweede Kamer.
Volgens minister Klever is er op dit moment echter geen noodsituatie. ‘Een noodplan of noodpakket met maatregelen is wat het kabinet betreft dus niet aan de orde.’ Daarmee benadrukt Klever dat de 'paniek' die ontstaan is na de introductie van extra importheffingen door president Donald Trump niet tot noodmaatregelen zal leiden momenteel.