Europese aardappel in de knel door Midden-Oosterse import

De Spaanse landbouw krijgt opnieuw zware klappen. Door een massale instroom van aardappelen uit Egypte en Israël dreigt de start van het nieuwe aardappelseizoen in regio’s als Andalusië en Murcia te mislukken, meldt de boerenorganisatie COAG. Volgens betrokkenen ligt de oorzaak hiervan bij de Europese Green Deal, die de productprijzen zou opdrijven door hogere kwaliteitseisen op te leggen aan Europese boeren. Ook de Spaanse tomaten worden inmiddels verdreven uit de Europese markt door goedkopere concurrentie uit Marokko.
Volgens COAG dwingen de supermarkten de consument nu om Spaanse lekkernijen te maken met “grondstoffen uit het Midden-Oosten, terwijl de lokale kwaliteitsaardappelen in de zakken blijven liggen.” De organisatie slaat alarm over de groeiende verdringing van Spaanse producten door goedkope import.
Israëlische en Egyptische aardappelen
Alberto Duque, verantwoordelijk voor de aardappelsector binnen COAG, noemt de situatie onbegrijpelijk. “Het is niet te begrijpen dat je in Cartagena pataten uit Israël tegenkomt,” zegt hij. Duque benadrukt dat de Spaanse aardappelen voldoen aan alle noodzakelijke kwaliteits- en milieunormen. Hij roept op om te kiezen voor lokale producten: “De consument moet beseffen dat ze kwaliteit in huis halen als ze Spaans kopen.”
COAG wijst op het risico dat het loont om buiten Europa te produceren, waar minder strenge regels gelden. Daardoor kunnen producten goedkoper worden aangeboden dan de lokaal geteelde gewassen, die aan steeds strengere eisen moeten voldoen.
‘De Green Deal wurgt onze boeren’
Ook vanuit de politiek klinkt stevige kritiek. Rodrigo Alonso, landbouwwoordvoerder voor de rechtse oppositiepartij VOX, stelt dat het Europese beleid de situatie verergert. “Onze producenten worden gewurgd door de Europese Green Deal,” zegt Alonso. Volgens hem moeten Spaanse boeren voldoen aan milieuregels, fytosanitaire eisen en arbeidsvoorschriften waar producenten uit Egypte of Israël niet aan gebonden zijn. Daarom spreekt hij van een vorm van “oneerlijke concurrentie” die de Spaanse landbouw “de das omdoet”.
Ook de Spaanse tomatenhandel is in gevaar door de Europese Green Deal. Onlangs haalde Marokko Spanje zelfs in als grootste exporteur van tomaten naar de Europese Unie. Spaanse boeren spreken van oneerlijke concurrentie, mogelijk gemaakt door Brusselse handelsakkoorden. Opvallend is dat een aanzienlijk deel van de Marokkaanse tomaten afkomstig is uit de Westelijke Sahara – een gebied dat door Marokko sinds 1975 is geannexeerd en gekoloniseerd. De inheemse bevolking leeft grotendeels in ballingschap, terwijl het gebied is omgevormd tot een grootschalig landbouwgebied. Volgens sectorgegevens komt inmiddels één op de vijf Marokkaanse tomaten uit deze omstreden regio.