Monteurs luiden noodklok: warmtepomp maakt werk zwaarder en slechter

De grootschalige overstap naar warmtepompen levert niet alleen technische uitdagingen op, maar stuit ook op stevige zorgen bij monteurs. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van TNO onder grote installatiebedrijven als Eneco, Essent, Feenstra en HeatTransformers.
Uit het onderzoek blijkt dat het installeren van een warmtepomp meer tijd kost dan het plaatsen van een traditionele cv-ketel. Ook zijn warmtepompen vaak zwaar en passen ze niet altijd in bestaande woningen. Dit leidt tot een toenemende fysieke belasting voor monteurs. "Het werk wordt nu al als belastend ervaren", schrijven de onderzoekers. Innovaties zoals stillere buitenunits en monoblocks maken apparaten wel stiller, maar vaak niet lichter, merkt het AD op, dat sprak met de onderzoekers.
Veel monteurs maken zich zorgen over het toenemende tilwerk, ondanks dat fabrikanten proberen warmtepompen prefab en op maat te leveren. Een tweede zorg is de toenemende taakverdeling. Door het splitsen van werkzaamheden hopen installatiebedrijven efficiënter te werken, maar monteurs vrezen dat hun werk eentoniger en minder uitdagend wordt. Ook het verlies aan vakmanschap wordt genoemd als een serieus risico. "Vrijheid en werkplezier kunnen hierdoor verdwijnen," aldus het rapport.
De trend naar digitalisering baart eveneens zorgen. Veel warmtepompen kunnen op afstand worden ingeregeld en gemonitord. Dat scheelt werk, maar vermindert ook het directe contact met klanten. En fysiek aanwezig zijn blijft volgens monteurs essentieel voor het oplossen van grote problemen.