Italiaans dorp onthult standbeeld van Bitcoin-bedenker

In het rustige bergdorpje Fornelli, in de regio Molise, is een opmerkelijk eerbetoon onthuld: een standbeeld ter ere van de mysterieuze bedenker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto. De gemeente betaalde het monument volledig zelf. En dat is niet alles: in Fornelli kun je bij maar liefst 24 winkels met Bitcoin betalen. Volgens de gemeente is dat het hoogste aantal per hoofd van de bevolking ter wereld, meldt The Defiant.
Satoshi Nakamoto is een legendarische naam in de wereld van digitale valuta. Toch weet niemand wie hij, zij of zij als groep werkelijk is. In 2008 publiceerde Nakamoto het inmiddels beroemde whitepaper Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System. Daarmee legde hij de basis voor een financiële revolutie. Het standbeeld in Fornelli toont geen gezicht, maar symboliseert juist de anonimiteit van Nakamoto.
De burgemeester van Fornelli sprak tijdens de onthulling over “een eerbetoon aan innovatie, vrijheid en technologische vooruitgang”. De onthulling trok ook internationale aandacht, vooral uit de cryptowereld. Op sociale media circuleerden al snel foto’s van het monument, samen met hashtags als #SatoshiLives en #CryptoCapital.
Een dorp vol Bitcoin
Fornelli telt nog geen 2.000 inwoners, maar loopt opvallend ver voorop als het gaat om cryptovaluta. In het centrum kun je bij cafés, restaurants, een kapper en zelfs een bakker betalen met Bitcoin. In totaal accepteren 24 ondernemers de digitale munt. Daarmee is Fornelli volgens de gemeente koploper in Bitcoin-acceptatie per inwoner.
De lokale overheid heeft daar bewust op ingezet. “We willen een levend voorbeeld zijn van hoe blockchain en crypto niet alleen in grote steden thuishoren, maar juist ook in kleine gemeenschappen,” aldus de wethouder van economie.
Internationale trend
Het is niet de eerste keer dat Satoshi Nakamoto een standbeeld krijgt. In 2021 werd in Boedapest een vergelijkbaar anoniem beeld onthuld, en recent nog eentje in Tokio. Toch is Fornelli de eerste gemeente die zo’n eerbetoon volledig zelf heeft bekostigd.
Voor liefhebbers van crypto is het een extra reden om het dorp te bezoeken. Sommigen noemen het nu al ‘het El Salvador van Italië’, verwijzend naar het Centraal-Amerikaanse land waar Bitcoin wettig betaalmiddel is.