Denemarken en Italië verzetten zich tegen asielbeleid mensenrechtenhof

Denemarken en Italië bereiden een brief voor aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Volgens de landen gaat het hof ‘te ver’ in het beschermen van illegale migranten. Hierdoor zouden lidstaten hun grenzen minder goed kunnen bewaken.
Volgens het concept van de brief, ingezien door Euractiv, rekt het hof het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens op. Dit zou ten koste gaan van ‘de mogelijkheid om politieke beslissingen te nemen in onze eigen democratieën’.
Het doel is om meer landen achter dit initiatief te krijgen. De ondertekenaars willen gezamenlijk pleiten voor een herinterpretatie van het verdrag. De nieuwe uitleg moet ‘beter aansluiten op de uitdagingen van moderne irreguliere migratie’, want ‘wat vroeger juist was, is niet altijd het antwoord van morgen’.
Steeds meer landen willen meedoen
De brief is nog niet openbaar, maar staat open voor co-ondertekening. Mogelijke medestanders zijn Tsjechië, Finland, Polen en Nederland. Deze landen pleiten al langer voor strengere asielregels in de EU. Denk aan opvangcentra buiten de EU, zoals Italië nu wil met Albanië.
Ook Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Zweden, Hongarije en Slowakije zijn mogelijk bereid om mee te doen. Deze landen kregen de laatste jaren meerdere keren ongelijk van het EHRM in zaken over asiel. Het ging onder meer over ‘pushbacks’: het direct terugsturen van migranten aan de grens, zonder hen asiel te laten aanvragen. Volgens het hof mag dat niet, zelfs als de migrant net is binnengekomen.
Denemarken en Italië kregen al eerder tik op de vingers
Het hof oordeelde eerder dat Denemarken de wachttijd van drie jaar voor gezinshereniging van asielzoekers moest schrappen. Italië kreeg kritiek vanwege de manier waarop het migranten behandelde en hen terugstuurde naar Libië.
Toch willen veel landen juist hun asielbeleid aanscherpen. Duitsland, Polen en Zweden denken aan snellere uitzettingen en strengere grensbewaking. 'Pushbacks' zouden dan officieel beleid worden.
Steeds meer steun in EU voor strenger beleid
Ook binnen de Europese Unie groeit de steun voor hardere regels. De Europese Volkspartij (EVP), de grootste politieke groep in Brussel, wil regels die vergelijkbaar zijn met het Hongaarse model. Dat model leidde eerder tot veroordelingen van de Hongaarse overheid. Hongarije moet hier nog steeds een dwangsom voor betalen die elke dag met een miljoen euro oploopt.