Contant geld onder druk: steeds meer winkels en apotheken weigeren cash

Het gebruik van contant geld staat in Nederland steeds meer onder druk. In met name grote steden neemt het aantal verkooppunten toe dat betalingen met biljetten en munten weigert. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB), dat de betaalgewoonten van vijfduizend winkels en negenhonderd marktkramen onder de loep nam.
Vooral bioscopen en apotheken kiezen steeds vaker voor ‘pin only’. In 2023 accepteerde 27 procent van de bioscopen geen cash meer. In 2024 is dat percentage gestegen naar 38 procent. Ook in de apotheken is het aantal cashweigeraars toegenomen: van 16 naar 21 procent in één jaar tijd.
DNB ziet ook in de parkeersector een duidelijke trend: bij 21 procent van de parkeerlocaties is contant betalen niet meer mogelijk. De trend naar uitsluitend pinbetalingen is het sterkst zichtbaar in de grotere steden. In gemeenten met meer dan 175.000 inwoners accepteert inmiddels 1 op de 10 winkels geen contant geld meer. In kleine dorpen met minder dan 5.000 inwoners geldt dit voor slechts 1 op de 100 verkooppunten. Flevoland en Noord-Holland kennen relatief veel ‘pin only’-locaties. Zeeland blijft vooralsnog het meest contantvriendelijk.
De Nederlandsche Bank noemt de ontwikkeling zorgwekkend. “Zonder contant geld wordt het voor sommige mensen moeilijker om hun aankopen te doen,” stelt de centrale bank. DNB benadrukt dat betalen voor iedereen toegankelijk moet blijven. Vooral ouderen, mensen met een beperking, schuldenproblematiek of beperkte digitale vaardigheden zijn afhankelijk van contante betalingen.
Daarom is er in Den Haag een wettelijke acceptatieplicht voor contant geld in voorbereiding. Deze moet ervoor zorgen dat winkeliers contant geld niet zomaar mogen weigeren.