Trump biedt hulp aan blanke vluchtelingen, kerk keert Afrikaners de rug toe

De Episcopal Church in de Verenigde Staten heeft besloten haar samenwerking met de federale overheid te stoppen voor het herplaatsen van blanke vluchtelingen. Aanleiding is de komst van Afrikaners uit Zuid-Afrika, die op basis van een decreet van president Donald Trump als vluchteling zijn erkend. De kerk weigert deze groep te helpen en beëindigt daarom haar 40 jaar oude rol in het nationale herplaatsingsprogramma.
De beslissing komt op een politiek explosief moment. Trump verklaarde begin dit jaar dat Afrikaners slachtoffer zijn van "raciale discriminatie" in Zuid-Afrika. De regering in Pretoria en diverse christelijke leiders uit Zuid-Afrika, waaronder anglicanen, ontkennen deze beschuldiging stellig. De Episcopal Church beroept zich op haar historische band met de Anglicaanse Kerk van Zuid-Afrika en haar inzet voor rassengelijkheid.
Bisschop Sean W. Rowe schreef in een brief aan de leden dat "de morele grens is overschreden". Volgens hem past de erkenning van witte Zuid-Afrikanen als vluchtelingen niet bij het streven naar gerechtigheid binnen de kerk. Hij benadrukte dat de kerk wel andere vluchtelingen en immigranten zal blijven ondersteunen, maar zonder federale fondsen.
Het besluit komt precies op het moment dat de eerste Afrikaners aankomen op Dulles International Airport bij Washington D.C., als onderdeel van Trump’s "zelfverklaarde humanitaire missie". Het programma is controversieel omdat het reguliere vluchtelingenbeleid onder de regering-Trump vrijwel volledig is stilgelegd. Afrikaners zijn tot dusver de enige groep waarvoor actief herplaatsing wordt geregeld.
De kritiek is fel. De regering-Trump noemt de keuze van de kerk "hypocriet". Volgens Witte Huis-woordvoerder Anna Kelly laat de kerk hiermee zien "dat hun inzet voor humanitaire hulp politiek is, niet moreel". Ze stelt dat Afrikaners "evenveel recht hebben op bescherming als elke andere vervolgende bevolkingsgroep".
Today @DeputySecState welcomed the first group of Afrikaner refugees fleeing persecution from their native South Africa. We stand with these refugees, many of them farmers and former business owners, as they build a better future for themselves and their children here in the… pic.twitter.com/W16RJSU3tB
— Department of State (@StateDept) May 12, 2025
Vorig jaar sprak NieuwRechts met Simone Kerseboom over de penibele situatie van Afrikaners in Zuid-Afrika: