Pensioen onteigend van tienduizenden Nederlanders: DNB grijpt niet in

Tienduizenden gepensioneerde havenarbeiders zien al jaren geen inflatiecorrectie op hun pensioen. Dat blijkt niet toevallig: hun pensioengeld – in totaal zo’n 2,5 miljard euro – belandde via een fusie tussen pensioenverzekeraar Optas en Aegon in de zakken van Aegon. Pensioenadvocaat Florence Schoonderwoerd strijdt al sinds 2018 tegen wat zij een “maatschappelijke misstand” noemt.
De zaak kwam aan het licht toen Schoonderwoerd een advertentie las over de overdracht van Optas naar Aegon, vertelt ze in gesprek met NRC Handelsblad. Ze rook onraad en begon een juridische zoektocht. Wat volgde was een jarenlang gevecht tegen De Nederlandsche Bank (DNB), die toezicht moest houden maar juist meeging in de plannen van Aegon. Zelfs geheime e-mails tussen de bank en de verzekeraar kwamen boven tafel, waarin werd overlegd welke stukken niet openbaar mochten worden.
De rechter gaf Schoonderwoerd uiteindelijk gelijk: DNB had de deelnemers onvoldoende geïnformeerd en de goedkeuring van de fusie was ongeldig. Toch ondernam de toezichthouder geen actie om het geld terug te vorderen, meldt NRC. Aegon bleef op koers.
Ondertussen zijn veel gedupeerden inmiddels op leeftijd of overleden. Volgens Schoonderwoerd raakt de affaire niet alleen het vertrouwen in Aegon of DNB, maar in het hele pensioenstelsel. “Zonder toezicht op de toezichthouder is niemand veilig,” besluit ze bij NRC.
De verdwijntruc van de pensioenmiljarden naar Aegon is van ongekende omvang. In het NRC wordt gesproken van 'de grootste verdwijntruc van pensioengeld uit de Nederlandse geschiedenis'.