Topbestuurders pensioenfondsen verdienen fors meer, terwijl deelnemers op indexatie wachten

De salarissen van topbestuurders in de pensioensector zijn vorig jaar flink gestegen. En dat terwijl miljoenen gepensioneerden en werkenden al jaren wachten op een hoger pensioen. Bij sommige fondsen dreigen zelfs kortingen. SP-Kamerlid Bart van Kent is woedend, vertelt hij bij AD: “Ik zou me de ogen uit de kop schamen als ik er geld bij zou krijgen terwijl van deelnemers het pensioen al jaren niet is verhoogd.”
De grootste uitschieter is Liesbeth Sinke van pensioenuitvoerder MN. Zij beheerde het vermogen voor metaalfondsen PME en PMT, twee fondsen die al jaren onder druk staan. Sinke vertrok begin dit jaar, maar kreeg nog een riante vertrekregeling mee. Haar totale beloning steeg van 360.000 euro in 2017 naar maar liefst 721.000 euro in 2018.
Ook Gerard van Olphen van APG, verantwoordelijk voor het ambtenarenpensioen bij ABP, kreeg meer loon. Zijn salaris ging van 586.107 naar 595.961 euro. Dat is een stijging van 1,7 procent. PGGM-topman Edwin Velzel, die eind 2017 begon, sloot zijn eerste jaar af met een beloning van 522.000 euro.
Boven de balkenendenorm
Bij de grote pensioenfondsen zelf verdienen bestuurders nog altijd meer dan de zogeheten balkenendenorm – het maximumsalaris voor overheidsbestuurders, dat in 2018 op 187.000 euro lag.
Zo kreeg Peter Borgdorff van zorgfonds PFZW vorig jaar 272.000 euro, een stijging van 2,6 procent. Inge van den Doel van PMT verdiende 268.009 euro. Eric Uijen, directeur van PME, kreeg er in 2018 4,8 procent bij en kwam uit op 252.263 euro, exclusief de kosten van zijn leaseauto.
SP wil norm voor pensioenbazen
SP’er Van Kent vindt deze beloningen niet te verkopen aan pensioendeelnemers. Volgens hem is het onbegrijpelijk dat bestuurders zichzelf extra laten betalen, terwijl ze geen financieel risico lopen en pensioenen jarenlang niet zijn verhoogd. “Omdat in de pensioensector geld van werknemers en werkgevers wordt beheerd en er geen sprake is van risico op verlies voor eigen rekening, is het logisch dat bestuurders onder de balkenendenorm worden gebracht,” vertelt hij in gesprek met AD.
Van Kent wijst erop dat eerder al wetten zijn aangepast voor de zorg en woningcorporaties. “De pensioensector kan prima aan dat rijtje worden toegevoegd.”
Onder pensioendeelnemers groeit de frustratie. Terwijl de koopkracht achteruitgaat en de dreiging van kortingen blijft hangen, stijgen de beloningen aan de top. Veel gepensioneerden wachten al meer dan tien jaar op indexatie, een verhoging van hun pensioen die meegroeit met de inflatie. Die bleef uit, maar aan de top werd wel extra uitgekeerd.