Franse milieuactivisten verklaren de oorlog aan kaas

Na vlees, vis en leer is nu ook kaas het doelwit van Franse klimaatactivisten. In het bijzonder ligt de eeuwenoude en geliefde Comté onder vuur. Milieu- en dierenrechtenactivisten noemen de bekende bergkaas uit de Jura-regio een bedreiging voor het milieu én het dierenwelzijn, meldt Le Figaro. “Het is een ecologische ramp in wikkelpapier,” stelt activist Pierre Rigaux. De campagne krijgt bovendien financiële steun van over de oceaan.
De actie wordt geleid door Rigaux, die zich presenteert als ‘naturalist’ en ‘ecoloog’. Hij sprak op de Franse radiozender France Inter, waar hij fel uithaalde naar de productie van Comté. Volgens hem leidt de mest van de speciaal voor deze kaas gehouden Montbéliarde-koeien tot ernstige vervuiling van de bodem en rivieren met stikstof en fosfor.
Maar het blijft niet bij milieuargumenten. Rigaux richt zijn pijlen ook op vegetariërs. “Die koeien eindigen gewoon als gehakt. Bijproduct van je kaasschotel,” zegt hij. Wie denkt diervriendelijk te eten door vlees te laten staan maar wél kaas consumeert, is volgens hem hypocriet.
Internationale steun voor anti-kaascampagne
De radicale boodschap van Rigaux krijgt bijval van de Parti Animaliste en de activistische organisatie L214, die beiden pleiten voor een volledige afschaffing van de veehouderij. Daarmee willen zij ook een einde maken aan de melkproductie voor kaas, ongeacht traditie of herkomstbescherming zoals het AOP-label (Appellation d’Origine Protégée).
Opmerkelijk is de buitenlandse financiering van deze beweging. Dustin Moskovitz, medeoprichter van Facebook, doneerde via zijn stichting Open Philanthropy miljoenen euro’s aan L214. Het geld wordt gebruikt om campagnes tegen kaas – waaronder Comté – te bekostigen.
Woede en verzet in de Jura
De aanval op Comté – een van de trotsen van de Franse gastronomie – zorgt voor felle reacties. Producenten, boeren en liefhebbers spreken van een regelrechte aanval op het Franse erfgoed. Comté wordt al sinds de Middeleeuwen volgens strikte regels geproduceerd en is voor veel boeren in de Jura-regio een bron van trots én inkomsten.
Toch lijkt de campagne effect te sorteren. In steden als Parijs en Lyon duiken steeds vaker protestacties en pamfletten op waarin consumenten wordt opgeroepen geen kaas meer te eten. Ook online is de toon scherp. "We moeten stoppen met het eten ervan", klinkt het op sociale media.