VS verlaat WHO: 'Verstrikt in politieke belangen'

De Verenigde Staten trekt zich terug uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat kondigde de Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy Jr. aan in een opvallende videoboodschap aan de World Health Assembly. Volgens Kennedy is de WHO “mislukt, corrupt en verstrikt in politieke belangen.” Zijn boodschap: het systeem moet opnieuw worden opgestart.
Kennedy noemde de WHO “een zieltogende organisatie vol bureaucratische ballast en internationale machtsspelletjes”. Volgens hem is het agentschap de regie kwijtgeraakt. “De WHO is verstrikt geraakt in vastgeroeste ideeën, belangenverstrengeling en geopolitieke spelletjes.”
De Verenigde Staten was jarenlang de grootste geldschieter van de WHO. Maar ondanks die bijdrage, zegt Kennedy, heeft vooral China te veel invloed gekregen. Dat werd volgens hem pijnlijk duidelijk tijdens de coronaperiode. “Onder druk van China onderdrukte de WHO in een cruciale fase meldingen van overdracht van mens op mens,” zei Kennedy. “Ze werkten zelfs mee aan de fictie dat COVID afkomstig was van vleermuizen of schubdieren, en niet van een door de Chinese overheid gefinancierd lab in Wuhan.”
Geen transparantie, geen hervorming
Kennedy hekelt niet alleen de rol van China. Hij vindt dat de WHO structureel tekortschiet op het gebied van transparantie en bestuursvorm. “De WHO lijkt vergeten te zijn dat lidstaten verantwoording moeten afleggen aan hun eigen burgers, niet aan transnationale of bedrijfsbelangen.”
Hoewel hij erkent dat veel medewerkers bij de WHO “gewetensvolle mensen zijn die geloven in hun werk,” is volgens hem het probleem structureel. “De prioriteiten van de WHO weerspiegelen steeds vaker de belangen van de farmaceutische industrie in plaats van die van de volksgezondheid,” zei hij. “Te vaak laat de WHO zich kapen door politieke agenda’s, zoals schadelijke genderideologieën.”
Nieuwe koers: weg van pandemiepaniek
Kennedy zei dat hij, samen met president Trump, wél gelooft in internationale samenwerking op het gebied van gezondheid. “Maar dan moet het eerlijk, efficiënt en transparant gebeuren.” Volgens hem bewijst de reactie van de WHO op COVID juist dat het tegenovergestelde het geval is.
Met het nieuwe pandemieakkoord dat deze week werd gesloten, zou de WHO volgens hem alle fouten uit het coronatijdperk juist willen vastleggen. “Wij gaan daar niet in mee. We moeten het hele systeem opnieuw opstarten.”
Hervorming thuis
Ook in eigen land is de koers radicaal veranderd. Kennedy wil zich minder richten op pandemieën en meer op chronische ziekten. “Die maken onze mensen ziek en brengen ons zorgsysteem aan het wankelen.” Hij kondigde onder andere aan dat de VS voedseladditieven gaan verbieden, het gebruik van ultrabewerkte voeding willen terugdringen en onderzoek gaan doen naar autisme en andere chronische aandoeningen.
Volgens hem zijn dit geen populaire thema’s voor bedrijven. “Deze veranderingen botsen met gevestigde belangen. Ze leveren geen grote winsten op. Maar ze zijn hard nodig.”
Internationale oproep
Kennedy eindigde zijn toespraak met een oproep aan andere landen. “We hebben al contact met gelijkgestemde landen en nodigen anderen uit om zich bij ons aan te sluiten.” Hij pleit voor een nieuw model van internationale gezondheidszorg. “Laten we instellingen opzetten die slank, efficiënt, transparant en verantwoordelijk zijn.”
Zijn slotboodschap was eenvoudig en geladen: “We hoeven niet te lijden onder de beperkingen van een zieltogende WHO. Laten we samenwerken aan iets beters. Voor de gezondheid van onze kinderen en kleinkinderen.”