Woede om influencer die Defensie promoot: 'Lekker met de meiden kanonnenvoer'

Een enthousiaste post over Defensie is voor influencer Julia Koopman uitgelopen op een storm van kritiek. Haar gesponsorde video, waarin ze meiden oproept om zich aan te melden voor het leger, wekt veel wrevel op bij haar volgers. 'Normaal ben ik fan van je content, maar met deze sla je de plank echt volledig mis. Laat je niet gebruiken voor de oorlogsmachine', klinkt één van de vele reacties.
Het ministerie van Defensie zet steeds vaker sociale media in om jongeren te bereiken. In een recente campagne werkte het samen met de populaire influencer Julia Koopman. Zij heeft ruim 143.000 volgers op Instagram en deelde een video waarin ze verschillende fysieke en mentale proeven aflegt op een militaire basis.
In de video is Koopman zichtbaar enthousiast. Ze rent, klimt, lacht en moedigt haar volgers aan: “Vond dit zó’n vette ervaring haha! Er zijn veel meer vrouwen nodig bij Defensie, dus go for it girls!!! Als ik het (soort van) kan, kan jij het al helemaal!”
De post is voorzien van de hashtag #ad en verwijst naar het officiële Instagram-account van @werkenbijdefensie. Daarmee maakt ze duidelijk dat het om een betaalde samenwerking gaat.
De tekst loopt door onder het Instagram-bericht.
Dit bericht op Instagram bekijken
Online verontwaardiging
De ogenschijnlijk onschuldige video lokte felle reacties uit. Veel mensen zijn woedend dat het leger via influencers jongeren probeert te werven. “Oorlogspropaganda op volle toeren!” reageert iemand. Een ander schrijft: “Waarom wordt deze meid betaald om kinders te overtuigen dat bloed vergieten voor hun vaderland leuk is?”
De kritiek richt zich vooral op de toon van de video: vrolijk, luchtig en gericht op jonge volgers. Volgens tegenstanders verhult deze aanpak de harde realiteit van militaire dienst. “Onze kids overhalen om te sterven, en dat met een big smile?!”, schrijft een boze gebruiker.
Sommige commentatoren trekken zelfs parallellen met wervingscampagnes in autoritaire regimes, waar het leger jongeren probeert te bereiken via populaire media en nationale trots. Iemand schrijft: 'Lekker met de meiden kanonnenvoer.' Een andere reactie luidt: 'Onze kids overhalen om te sterven in Iran. Wat goed, zeg.'
Julia Koopman reageert
Al snel komt Koopman met een reactie op alle verontwaardiging. Ze benadrukt dat ze haar volgers zeker niet wil optrommelen om te dienen als kanonnenvoer.
'Ik vind het mooi dat vrouwen steeds meer hun plek kunnen pakken op plekken die vroeger gesloten voor ze waren. Ik wil geen oorlog verheerlijken, maar het benadrukken van keuzemogelijkheden. Je hóeft niet, maar als je het wel wil, moet je weten dat het kan', reageert ze op Instagram. 'Defensie is veel meer dan [oorlog]. Natuurlijk zijn er gevechtsfuncties, maar de meeste banen draaien juist om techniek, logistiek, ICT, zorg of hulp bij rampen. Denk aan reddingsoperaties, cybersecurity of technische ondersteuning, zonder die mensen gebeurt er niks.'
Defensie zelf heeft eerder laten weten dat het moeite heeft om jonge mensen te bereiken. Traditionele wervingsmethoden slaan minder aan bij Generatie Z. Daarom wordt gekozen voor samenwerkingen met influencers die een groot bereik hebben op TikTok, YouTube en Instagram.