Defensie wil oude NS-treinen inzetten voor gewonde militairen en transport naar Oost-Europa

Defensie onderhandelt met de Nederlandse Spoorwegen over de aankoop van 24 afgeschreven treinstellen. Deze moeten worden omgebouwd tot mobiele ziekenafdelingen voor gewonde militairen. De plannen maken deel uit van een veel bredere militaire operatie. Die moet ervoor zorgen dat Nederland klaar is voor grootschalige inzet van het leger, inclusief transport naar Oost-Europa.
De afgeschreven NS-wagons worden in 2026 geschikt gemaakt voor het vervoer van gewonde militairen. Defensie spreekt van “vergaande onderhandelingen” met de spoorwegen. De treinwagons zouden oorspronkelijk naar het buitenland worden verkocht, maar Defensie wil ze nu inzetten als rijdende ziekenboeg. Het aantal van 24 wagons kan mogelijk nog worden uitgebreid.
De NS bevestigt de gesprekken, maar benadrukt dat deze zich nog in een verkennend stadium bevinden. “Defensie heeft contact met ons gezocht en wij kijken naar mogelijkheden om hen te helpen. Daar zijn we altijd toe bereid,” aldus een woordvoerder van de spoorwegen tegen het AD.
Volgens brigadegeneraal Henny Bouman is dit slechts één onderdeel van een veel groter plan. Bouman coördineert de logistieke uitbreiding van de krijgsmacht. Volgens hem is het leger op dit moment niet in staat om zelfstandig grootschalige militaire operaties te ondersteunen. Daarvoor is hulp van de civiele sector onmisbaar.
“Als we die samenwerking tijdens een oorlogssituatie willen hebben, moet je nu al gaan oefenen”, aldus Bouman. De generaal doelt hiermee op samenwerking met onder meer spoorbedrijven, luchtvaartmaatschappijen en transportbedrijven.
Vorige week sloot Defensie al een deal met KLM. De luchtvaartmaatschappij gaat reservisten leveren die bijvoorbeeld gevechtsvliegtuigen kunnen besturen. De volgende stap is het contracteren van honderden chauffeurs uit de civiele logistiek, die tanks, munitie en andere materieel naar Oost-Europa kunnen vervoeren.
Daarmee worden logistieke bedrijven — en hun personeel — feitelijk onderdeel van wat Defensie “de Nederlandse oorlogsmachine” noemt. De plannen komen voort uit de “actuele dreiging in de wereld”, aldus het ministerie.