Militaire romantisering en rekrutering via TikTok: de frontlinie schuift op naar je scherm

Influencers die jongeren ronselen voor Defensie. Het lijkt een dystopisch script, maar is sinds kort werkelijkheid in Nederland. In een video op TikTok vertelt een populaire influencer luchtig over haar inschrijving bij Defensie, alsof het gaat om een proefabonnement op een sportschool. Politiek commentator Scarlett Karoleva noemt het "zorgwekkend" in de podcast Brave New West. "Er is niets luchtigs aan oorlog," zegt zij. Toch lijkt het ministerie bewust de gevaren te verbloemen.
De timing is volgens Karoleva geen toeval. Terwijl in Oekraïne het geweld escaleert en vredesbesprekingen uitblijven, groeit de behoefte aan vers bloed. Volgens Rob Roos, mede-host van de podcast, lijkt het beleid gericht op het gereedmaken van jongeren voor inzet aan het front. "Influencers werden ook ingezet tijdens corona. Nu is het opnieuw zover, maar dan voor Defensie."
Hoewel beiden geen principieel bezwaar hebben tegen militaire dienst, maken zij zich zorgen over de context: "Als het gaat om discipline en zelfstandigheid is dienstplicht verdedigbaar. Maar nu wordt het verkocht als lifestyle, terwijl het gewoon over sneuvelbereidheid gaat."
Zowel Karoleva als Roos waarschuwen dat dit proces niet slechts een nationale trend is, maar past binnen een bredere NAVO-retoriek. De inzet van sociale media als wervingsinstrument laat volgens hen zien hoe Defensie de oorlog 'normaliseert' voor jonge generaties. "Het is een vorm van mentale oorlogsvoering," zegt Karoleva. "Jongeren worden voorbereid op acceptatie van militaire inzet."
Volgens Roos zit hier een dieper probleem achter: de afwezigheid van een open vredesstrategie. "We sturen raketten en praten over escalatie, maar weigeren te onderhandelen. Als je daar kritiek op hebt, word je als pro-Poetin weggezet."
In dat licht is de inzet van influencers niet onschuldig. Karoleva: "Het is propaganda. Jongeren worden zachtjes de oorlog in gemasseerd."