Zwembadstagiair op vrije voeten na verdenking van verkrachting elf kleuters

Een twintigjarige man die wordt verdacht van verkrachting van elf jonge kinderen tijdens zwemlessen in het Gelderse Zelhem, loopt sinds januari alweer vrij rond. Die beslissing van de rechtbank roept scherpe vragen op bij strafrechtadvocaten en zorgt voor grote verbazing binnen en buiten de rechtszaal.
Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om een reeks misbruikzaken tussen augustus en december 2024. De verdachte, J.L., zou zich tijdens zijn stage in het zwembad hebben vergrepen aan veertien kinderen van vier tot zes jaar oud. In elf gevallen spreekt justitie van verkrachting.
De zaak kwam dinsdag aan bod tijdens een eerste openbare zitting in de rechtbank van Zutphen. De verdachte was daar niet bij. En dat is niet alleen omdat hij niet hoeft te komen — hij zit simpelweg niet meer vast. In januari werd zijn voorlopige hechtenis al geschorst door de raadkamer van de rechtbank.
Een woordvoerder van de rechtbank zegt in algemene bewoordingen dat er “geen zwaarwegende redenen waren om de verdachte langer vast te houden”, meldt De Telegraaf.
De verdachte is de zoon van de hoofdredacteur van Omroep Gelderland, Sandrina Hadderingh, zo onthulde GeenStijl vorige week. Hij is oorspronkelijk geadopteerd uit Haïti. Hoewel de verdachte in december was gearresteerd, plaatste Hadderingh in januari nog een lovend bericht over hem op LinkedIn.
‘Heel merkwaardig’ en ‘opvallend’
De beslissing tot vrijlating is opvallend, zeggen meerdere ervaren strafpleiters. Esther Vroegh, strafrechtadvocaat, reageert verbaasd bij De Telegraaf: “Dat noem ik heel merkwaardig. Als je een volwassen man hebt die wordt verdacht van verkrachting van een volwassen vrouw, komt drieënhalve maand voorarrest eerst. Deze verdachte staat een maand later alweer buiten. En dan gaat het ook om kinderen die aan zijn zorg waren toevertrouwd.”
Vroegh wijst erop dat verdachten in dit soort zedenzaken vaak langdurig vast blijven zitten, juist omdat er meestal ook een psychologisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum plaatsvindt. Dat kost tijd.
Ook Job Knoester, eveneens strafrechtadvocaat, noemt de beslissing van de rechtbank 'opvallend'. “Ik ben echt razend nieuwsgierig naar de overwegingen achter het schorsen van de voorlopige hechtenis,” zegt hij tegenover De Telegraaf.
In de Nederlandse strafrechtspraktijk geldt in principe dat een verdachte zijn proces in vrijheid mag afwachten. Maar in de praktijk wordt daarvan vaak afgeweken, onder andere bij risico op herhaling, vluchtgevaar of om maatschappelijke onrust te voorkomen. Met het huidige cellentekort heeft de rechter nu mogelijk een uitzondering gemaakt, zegt NSC-Kamerlid Willem Koops bij De Telegraaf.