Studie: 'WEF manipuleerde cijfers om rechts te ondermijnen'

Het World Economic Forum (WEF) wordt beschuldigd van datamanipulatie om de Britse uittreding uit de EU in een slecht daglicht te stellen. Volgens een intern onderzoek zou oprichter Klaus Schwab persoonlijk hebben ingegrepen in het invloedrijke Global Competitiveness Report, zodat het Verenigd Koninkrijk er slechter uitkwam.
In de conceptversie van het WEF-rapport 2017/2018 steeg het VK van plek zeven naar vier, dankzij een nieuwe berekeningsmethode. Maar die positieve wending werd snel teruggedraaid. Volgens interne mails, ingezien door het Zwitserse dagblad SonntagsZeitung, schreef Schwab aan zijn team: “Het VK mag geen verbetering laten zien, want dat zou worden uitgebuit door het Brexit-kamp.” Uiteindelijk verscheen het VK in het gepubliceerde rapport op plaats acht — een daling ten opzichte van het jaar ervoor.
Hoewel het WEF destijds verklaarde dat de Brexit-stem nog geen invloed had op de ranglijst, waarschuwde het rapport wél voor toekomstige schade aan de Britse economie. “Brexit … zal per definitie het marktonderdeel van het VK verzwakken, omdat de integratie met de EU wordt teruggedraaid,” aldus de tekst.
Beschuldigingen vanuit eigen organisatie
De aantijgingen tegen Schwab komen voort uit een intern onderzoek binnen het WEF, gestart na meldingen van een klokkenluider. Die beschuldigde Schwab van ongepast gedrag tegenover jonge medewerkers, het misbruiken van middelen én het manipuleren van onderzoeksresultaten. Het Zwitserse advocatenkantoor Homburger leidt het onderzoek.
Volgens gelekte stukken uit het onderzoek zou Schwab ook ingegrepen hebben in de ranking van India. Het land dreigde twintig plaatsen te zakken, maar Schwab zou dat hebben voorkomen in een poging premier Narendra Modi te overtuigen deel te nemen aan de jaarlijkse top in Davos. “We moeten onze relatie met India beschermen vóór Davos 2019,” schreef Schwab naar verluidt. Uiteindelijk daalde India slechts één plaats.
Ook zouden Schwab en zijn vrouw Hilde voor zo’n 836.000 pond aan declaraties hebben ingediend die weinig verband hielden met WEF-activiteiten. Daarnaast zou hij “suggestieve e-mails” hebben gestuurd en “gênante interacties” hebben gehad met jonge personeelsleden. Schwab voelt zich naar eigen zeggen verraden na het uitlekken van de informatie: “Ik voel me bedrogen. Ik ben niet meer beschikbaar voor verder onderzoek.”
Felle kritiek uit Brexit-kamp
De reacties uit het Verenigd Koninkrijk zijn scherp. Voormalig Brexit-onderhandelaar Lord Frost noemt het “zeldzaam dat we zo’n direct bewijs zien van de vijandigheid van het mondiale establishment tegenover Brexit”, meldt The Telegraph. Volgens hem toont het geval-Schawb aan hoe diep de afkeer tegen nationale onafhankelijkheid zit. “Ideologie boven feiten, geloof boven bewijs,” stelt hij.
Priti Patel, schaduwminister van Buitenlandse Zaken, noemt het “een smet op de reputatie van het WEF en iedereen die eraan verbonden is”. Ze spreekt van “bewuste manipulatie tegen een democratisch besluit”.
Nigel Farage is nog stelliger: “Elke complottheorie over Klaus Schwab blijkt waar. Hij is een gevaarlijke globalistische manipulator.” Ook Richard Tice van Reform UK reageert fel: “Geen verrassing dat het globalistische WEF feiten verdraait om nationale soevereiniteit zwart te maken.”
Vertrouwen in het WEF verder onder druk
Het jaarlijkse WEF-overleg in Davos is al langer mikpunt van kritiek. Waar het ooit werd gezien als podium voor geopolitieke vooruitgang, wordt het nu vaker afgeschilderd als bolwerk van wereldvreemde elites. In 2020 riepen Schwab en de toenmalige prins Charles nog op tot een “Great Reset” na de coronapandemie — een uitspraak die prompt voer werd voor complottheorieën over een wereldregering.
Het WEF heeft nog niet publiek gereageerd op de nieuwste beschuldigingen. De organisatie laat weten pas een verklaring te geven als het onderzoek is afgerond, naar verwachting in augustus.