Trump al in mei geïnformeerd dat zijn naam in 'Epstein-files' zit

President Donald Trump is in mei door minister van Justitie Pam Bondi geïnformeerd dat zijn naam meerdere keren voorkomt in documenten over Jeffrey Epstein. Dat meldden hoge regeringsfunctionarissen aan The Wall Street Journal. Volgens hen ging het om een ‘vrachtwagenlading’ aan materiaal die eerder dit jaar is doorgenomen. Ook andere bekende personen worden genoemd. Bondi benadrukte dat het ging om ‘onbevestigde geruchten’ en dat het verschijnen van een naam geen bewijs van strafbaar gedrag is.
Tijdens de bijeenkomst in het Witte Huis kreeg Trump te horen dat het ministerie van Justitie geen nieuwe documenten zou vrijgeven. De reden die hiervoor werd gegeven is dat het materiaal kinderporno en gevoelige informatie over slachtoffers bevat. Trump stemde volgens aanwezigen in met dat besluit. Bondi had eerder gezegd dat de lijst met klanten ‘op haar bureau lag’.
Op 7 juli verscheen een verklaring van het ministerie waarin werd gemeld dat er geen klantlijst was gevonden en geen bewijs om derden te vervolgen. Veel van het materiaal zou in een rechtszaak toch onder geheimhouding vallen.
Wat zijn de Epstein-files?
De zogenoemde Epstein-files zijn duizenden documenten die zijn verzameld tijdens het onderzoek naar Jeffrey Epstein. Ze bevatten namen, getuigenverklaringen, digitale bestanden en bewijsstukken die zijn verzameld bij invallen op zijn eigendommen in onder meer New York en de Amerikaanse Maagdeneilanden. Epstein, een steenrijke financier, werd in 2019 gearresteerd voor grootschalige mensenhandel en seksueel misbruik van minderjarige meisjes. In 2008 werd hij al eens veroordeeld voor het betalen van een minderjarige voor seks. Hij overleed in 2019 in de gevangenis, onder verdachte omstandigheden.
De zaak is explosief vanwege de contacten die Epstein onderhield met invloedrijke mensen uit de politiek, media en elitekringen. Veel Amerikanen eisen volledige openbaarheid van de bestanden om te weten wie betrokken waren bij zijn misbruiknetwerk.
Tegenstrijdige verklaringen en interne spanningen
Op 15 juli vroeg een journalist aan Trump of Bondi hem had verteld dat zijn naam in de bestanden stond. Trump antwoordde: ‘Nee, nee, ze heeft ons alleen een heel korte briefing gegeven.’ Ook zei hij: ‘Ze heeft het echt heel goed gedaan bij de beoordeling van Epstein.’
Bondi en haar plaatsvervanger Todd Blanche verklaarden later: ‘Als onderdeel van onze routinematige briefing hebben we de president op de hoogte gesteld van de bevindingen.’
De beslissing om niets openbaar te maken leidde tot woede binnen Trumps eigen achterban. Veel aanhangers hoopten op onthullingen over de elite. Binnen de regering ontstonden spanningen. FBI-directeur Kash Patel en zijn plaatsvervanger Dan Bongino wilden wél meer openheid. Tijdens een interne vergadering zou Bongino Bondi een leugenaar hebben genoemd.
Maxwell, Grand Jury en Trumps verzoek
Trump gaf op 18 juli uiteindelijk opdracht om alle relevante Grand Jury-getuigenissen openbaar te maken, ‘onder voorbehoud van toestemming van de rechter!’. Bondi en Blanche vroegen daarop een federale rechter om die toestemming. De kans dat deze wordt gegeven is klein, omdat Grand Jury-verklaringen normaal gesproken onder strikte geheimhouding vallen.
Ondertussen probeert Ghislaine Maxwell haar veroordeling aan te vechten. Maxwell was de rechterhand van Epstein en werd in 2021 veroordeeld tot 20 jaar celstraf wegens haar rol in het ronselen en misbruiken van jonge meisjes voor het netwerk van Epstein. Haar advocaat zei: ‘We zijn dankbaar voor president Trumps inzet om de waarheid boven tafel te krijgen.’