Hongarije verbiedt kweekvlees om tradities te beschermen en “Europese cultuur te bewaren”

Het Hongaarse parlement heeft dinsdag een wet aangenomen die de productie en verkoop van kweekvlees volledig verbiedt. Volgens de regering dient het verbod om de volksgezondheid, het milieu en de traditionele landbouw te beschermen.
De Hongaarse minister van Landbouw, István Nagy, herhaalde voorafgaand aan de stemming dat voedselproductie niet los mag komen te staan van landbouwgrond. Op sociale media stelde hij: “Als we voedselproductie loskoppelen van landbouwgrond, verliezen we onze cultuur.” Volgens Nagy hangt de nationale identiteit samen met eeuwenoude agrarische tradities, en vormt kweekvlees een directe bedreiging voor die manier van leven.
De regering wijst op mogelijke gezondheidsrisico’s van vlees dat in laboratoria wordt ontwikkeld. Kweekvlees is grotendeels nieuw terrein en volgens Boedapest ontbreken duidelijke antwoorden over de veiligheid. Nagy benadrukte dat “alles moet worden gedaan om mogelijke negatieve gezondheidseffecten uit te sluiten.”
Daarnaast vreest de Hongaarse regering dat de opkomst van kweekvlees leidt tot een ingrijpende verandering van het Europese voedingspatroon. Dat zou volgens Nagy een culturele omslag veroorzaken die traditionele waarden ondermijnt.
Kweekvlees is op dit moment nog niet toegestaan binnen de Europese Unie. Toch ziet de Europese Commissie het als een “nieuw voedingsmiddel” dat, eenmaal goedgekeurd, in alle lidstaten verkocht moet kunnen worden. Nagy zegt dat hij Brussel heeft gevraagd om traditionele vleesproducten te beschermen tegen mogelijke verplichtingen in de toekomst. De nieuwe Hongaarse wet voert een algemeen verbod in, met alleen uitzonderingen voor medische en veterinaire doeleinden. In de wet wordt kweekvlees omschreven als een product dat uit dierlijke cellen of weefsels is gewonnen of ontwikkeld onder kunstmatige omstandigheden buiten een levend organisme.




















































